Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet försvarar prinsessan Madeleine efter kritiken – säger ifrån

30 mar, 2022, 11:00 
Hovet har försvarat prinsessan Madeleine efter den upprepade kritiken.
Annons
SE FILMEN: Madeleine, Chris och barnen tar emot granar på Kungliga slottet!Brand logo
SE FILMEN: Madeleine, Chris och barnen tar emot granar på Kungliga slottet!

Prinsessan Madeleine är en omstridd kunglighet. Hon är beundrad av många för sin elegans och känsla för stil – men hon är också en av kungafamiljens hårdast kritiserade.

Prinsessan Madeleine får hård kritik för sitt agerande

Vissa tycker till exempel att hon är alldeles för frånvarande i sin roll som hertiginna. Madeleine har nämligen inte varit på officiellt besök i Gävleborgs län sedan 2015. Hon och maken Chris O’Neill besöker regelbundet Sverige på somrarna, men brukar då hålla sig till Solliden.

Svensk Dam har talat med TV- och radiojournalisten Lars Ragnar Forssberg, som hör till de starkaste kritikerna av Madeleine.

– Hon missköter sitt ämbete. Är man hertiginna, då har man vissa förpliktelser. Hon borde kunna känna själv att hon ska bidra med mer, säger Lars.

Annons

– Människor tycker att om hon har den här titeln, så borde hon dyka upp. Vi kan ju jämföra med prins Daniel och kronprinsessan Victoria, som sköter sina roller som hertig och hertiginnor betydligt schysstare.

Kungahuset är självfallet medvetna om kritiken. Så pass medvetna att man hade den i åtanke när man gjorde om sin officiella hemsida.

Här försvaras prinsessan Madeleine av hovet

På den nya hemsidan, som Svensk Dam rapporterade om i går, har samtliga medlemmar av kungafamiljen fått uppdaterade, egna sidor. Och i texten på Madeleines sida är hovet noga med att understryka varför Madeleine inte är lika framträdande som sina syskon och föräldrar.

"H.K.H. Prinsessan Madeleine har under de senaste åren bott i Förenta staterna tillsammans med sin familj. Med anledning av sitt utlandsboende är Prinsessans offentliga program begränsat. När möjlighet ges närvarar Prinsessan Madeleine vid större högtider inom det Kungl. Huset i Sverige samt vid andra program enligt H.M. Konungens bestämmande", skriver hovet.

"Från Förenta staterna fortsätter Prinsessan sitt engagemang i World Childhood Foundations verksamhet och är sedan december 2021 vice hedersordförande."

Annons