Hovet inför kungliga familjeträffen: ”Därför ska de inte ha munskydd”

10 mar, 2021, 21:00 
Kungen Prins Daniel
Fyra 70-plussare och en prins som räknas till riskgrupp. Men hovet känner sig trygga inför den kungliga familjeträffen i kväll.
Annons
Prinsparet har drabbats av Covid-19
Prinsparet har drabbats av Covid-19

I dag händer det: Kungafamiljen samlas åter i Drottningholms slottskyrka, för första gången sedan coronachocken i samband med Walther Sommerlaths begravning i november – då prins Carl Philip och prinsessan Sofia hade kunnat smitta alla med covid-19.

Det är kungen som har bjudit in sin familj till Drottningholm och den minnesgudstjänst som han själv har tagit initiativ till. Kungen vill hedra de mer än 13 000 personer som har gått bort i covid-19 – men hoppas också att denna samling ska ge framtidstro, hopp och kraft till oss alla. Allt på årsdagen av det första svenska covid-19-relaterade dödsfallet.

Drottningholms slott
Drottningholms slott. Här samlas kungafamiljen under sena eftermiddagen. En riskaktivitet? Nej, den här gången känner sig hovet helt lugna.

Hovet har höstens kungliga coronapanik i färskt minne, men samtidigt läget under kontroll: Detta kommer att vara en mycket coronasäkrad familjeträff säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam:

Annons

– Det är kungaparet och kronprinsessparet som deltar, samt kungens syster prinsessan Christina och hennes man Tord Magnuson.

Hovet: De är vaccinerade i kungafamiljen

Prinsessan Christina Kungen Drottning Silvia
Nu blir det återförening för tre av kungafamiljens sjuttioplussare: Kungen, prinsessan Christina och drottning Silvia.

Men med tanke på pandemin – hur kommer det sig att kungafamiljen nu kan samlas så här? Är de redan vaccinerade allihop?

– Kungaparet är vaccinerade. Men inte kronprinsessparet, säger Margareta Thorgren.

– När det gäller prinsessan Christina och Tord Magnuson får jag återkomma, jag har inte kännedom om det.

– Men framför allt kommer minnesgudstjänsten att vara coronasäkrad. Kungafamiljen följer Folkhälsomyndighetens restriktioner ytterst noga. Och det kommer inte att vara mer än åtta personer i kyrkorummet. Så alla kan hålla avstånd.

Kungafamiljen Drottningholms slottskyrka
Drottningholms slottskyrka. Här ryms det i vanliga fall 120 personer, nu blir det bara åtta.

Kommer kungafamiljen att bära munskydd?

– Nej, det kommer inte att krävas, eftersom samtliga närvarande kommer att hålla coronasäkra avstånd.

Annons

Prins Carl Philip och höggravida prinsessan Sofia missar minnesgudstjänsten, men kommer att kunna följa den hemifrån tv-soffan. SVT sänder och du kan se gudstjänsten i SVT1 med start klockan 18.45 i morgon torsdag 11 mars. Den leds av hovpastorn Michael Bjerkhagen och överhovpredikanten, biskop Johan Dalman och för musiken svarar och hovorganisten Mary Ljungquist Hén.

Kungafamiljen hedrar offren för Covid-19

Kungen Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel
Kungaparet får sällskap av Victoria och Daniel.

– Idag är det nära 13.000 svenska medborgare som under det gångna året har avlidit i sviterna av denna pandemi, och i den stund som nu råder i samhälle och värld samlas den kungliga familjen till en enkel gudstjänst tillsammans med svenska folket, för att hämta framtidstro, hopp och kraft i det som är vårt och världens nu.

Annons

Minnesgudstjänst från Drottningholm sänds torsdag 11 mars klockan 18.45 i SVT1 och på SVT Play.

Foto: TT, Anna-Lena Ahlström/Kungliga Hovstaterna, Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna.

Annons