Hovet: ”Inget officiellt firande när prins Carl Philip fyller 40”

prins carl philip 40 år prinsessan sofia

Det blir allt mer tydligt att det är kungen och kronprinsessan som står i första rummet. I dag avslöjar hovet att prins Carl Philip inte kommer att få något officiellt firande på sin 40-årsdag den 13 maj.

Kronprinsessan firades i dagarna två, med Te Deum i Slottskyrkan, kortege, officiell mottagning med statsministern och talmannen och folkets jubel på Solliden. Men för hennes lillebror prins Carl Philip, fyra i tronföljden, gäller helt andra arrangemang när han fyller 40 år måndagen den 13 maj.

– Prinsens 40-årsdag kommer inte att firas officiellt, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

– Prinsen väljer att fira sin 40-årsdag privat.

Prins Carl Philip på Stockholms slott.

Hovet lämnar dock inte någon ytterligare information om bakgrunden till beslutet, mer än att detta alltså är prins Carl Philips eget val.

Däremot framgår det tydligt att allt mer av fokuset ligger på kungen och kronprinsessan, utifrån deras roller som Sveriges statschef respektive Sveriges tronföljare.

Kronprinsessan Victoria på 40-årsdagen den 14 juli 2017 tillsammans med prins Daniel, prins Oscar och prinsessan Estelle. Här vid tacksägelsegudstjänsten. Te Deum i Slottskyrkan.

Så här såg det ut när kronprinsessan Victoria fyllde 40. Hon hyllades bland annat med en tacksägelsegudstjänst i Slottskyrkan och representanter för det officiella Sverige fanns bland gästerna.

Kronprinsessan Victorias 40-årsfirande 14 juli 2017.

Efter ceremonin i Slottskyrkan väntade hälsningsceremonin…

Kronprinsessan Victoria gratuleras på 40-årsdagen den 14 juli 2017 av statsministern Stefan Löfven och talmannen. Mottagning i Logården på Stockholms slott.

…och mottagningen i Logården. Här lyckönskas kronprinsessan av statsministern och talmannen.

Nu är villkoren en gång sådana i kungafamiljen: allt utgår från statschefen och hans förstfödda. Och formellt sett handlar prins Carl Philips officiella uppdrag idag enbart om att stötta kungen och kronprinsessan i deras roller. Detta trots att han en gång föddes som Sveriges kronprins, en roll som han hade i drygt sju månader, innan grundlagen ändrades och Sverige införde full kognatisk tronföljd den 1 januari 1980.

Sveriges nyfödde kronprins Carl Philip 1979. Men det varade bara i sju månader, innan storasyster Victoria tog över titeln.

Sveriges nyfödde kronprins Carl Philip 1979. Men det varade bara i sju månader, innan storasyster Victoria tog över titeln.

Det är sannolikt detta som är bakgrunden till att prins Carl Philip 40-årsfirande kommer att få en helt privat karaktär. Men en privat familjemiddag blir det förstås, och troligen också en stor smokingfest för vännerna. Även om det inte kommer att bli fullt lika livat som när han fyllde 25 och firade med dunder och brak på Tullgarns slott, ett kalas som för prins Carl Philips del faktiskt slutade på akuten på Södertälje lasarett sedan han åkt på en silverbricka nerför paradtrappan!

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia, i ljusblå aftonklänning, på bröllop i St Moritz.

Läs mer:

Prins Carl Philip: Jag är kungen i köket

Här avslöjar Carl Philip sina favoritlåtar – och förvånar alla!

Carl Philip och Sofia släpper bok!

Foto: TT.