Kungen efter dödsbudet: ”Jag kommer minnas en mycket fin och vänlig man”

I dag nåddes kungen av det tråkiga beskedet att hans käre vän storhertig Jean av Luxemburg har avlidit.– Jag kommer att minnas en mycket fin och vänlig man, säger kungen i en kommentar till Svensk Damtidning.

En sorglig nyhet, men inte oväntad: Storhertig Jean blev 98 år och hovet i Luxemburg hade planen klar. Inte ens nio timmar efter hans död gick man ut med detaljerna för begravningen.

Den hålls i Notre Dame-katedralen i Luxemburg lördagen den 4 maj klockan 11.00 och den svenska kungafamiljen kommer av allt att döma att vara representerad, oklart ännu av vem. Men kung Carl Gustaf och drottning Silvia, som hade en varm och nära relation till storhertig Jean, har tomt i sina officiella kalendrar den aktuella lördagen.

– Storhertig Jean av Luxemburg var högt respekterad av mig och min familj. Han var en trogen och hängiven scout och det var ett nöje att dela detta intresse med honom. Jag kommer att minnas en mycket fin och vänlig man, säger kungen i en kommentar till Svensk Damtidning.

Kungaparet kommenterar beskedet att storhertig Jean har gått bort.

– Kungafamiljen har nåtts av det tråkiga beskedet om storhertig Jeans bortgång, och också fått information om när begravningen äger rum, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Storhertig Jean med sin Josephine-Charlotte, som var dotter till Belgiens svenskfödda drottning Astrid.

Storhertig Jean med sin Josephine-Charlotte, som var dotter till Belgiens svenskfödda drottning Astrid.

Storhertig Jeans död är slutet på en epok

Storhertig Jean var Luxemburgs statschef i 36 år, och i morse hyllades han av premiärminister Xavier Bettel som själv var synbart gripen:

– Storhertig Jean var en hjälte, en förebild för oss alla och en symbol för vårt land.

Nu väntar en statsbegravning i Luxemburgs stora katedral, med medlemmar från Europas alla kungahus på plats i kyrkbänkarna, precis som när Jeans hustru storhertiginnan Josephine-Charlotte gick bort 2005, 77 år gammal.

Storhertig Jean begravs lördagen den 4 maj 2019. Så här såg det ut när Jeans hustru storhertiginnan Josephine-Charlotte begravdes i samma katedral.

Så här såg det ut när Jeans hustru storhertiginnan Josephine-Charlotte begravdes i samma katedral.

Hovets informationschef Margareta Thorgren har dock tisdag kväll ännu ingen uppgift om vem som representerar Sverige vid begravningen.

– Detta är ännu så färskt, jag måste be att få återkomma.

Tre generationer. Storhertig Jean av Luxemburg med sin son storhertig Henri och sonson arvstorhertig Guillaume.

Tre generationer. Storhertig Jean av Luxemburg med sin son storhertig Henri och sonson arvstorhertig Guillaume.

Samma lördag som Luxemburgs storhertig begravs inleds också kröningen av Thailands nya kung Vajiralongkorn i Bangkok. Där kommer den svenska kungafamiljen dock inte att vara representerad, meddelar Margareta Thorgren.

Läs mer:

Stor sorg i Luxemburg – storhertig Jean är död

Oro i Luxemburg – storthertig Jean till sjukhus

Lömsk juvelstöld i Luxemburg: ”Ett insiderbrott”

Foto: TT.