Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Hovet markerar: Tar helt avstånd efter upptäckten – hårda kritiken

24 jan, 2024, 08:55 

Nu bryter hovet samarbetet – efter hårda kritiken.

Annons

För att bli kunglig hovleverantör finns det vissa krav på företagen. Först och främst måste de ha levererat varor eller tjänster till hovet i minst fem år och kunna visa upp en ekonomi utan anmärkningar.

Se filmen: Här träffar kungen & Silvia Ukrainas presidentparBrand logo
Se filmen: Här träffar kungen & Silvia Ukrainas presidentpar

Vissa företag har varit med längre än andra. Chokladmärket Marabou har i över hundra år varit kunglig hovleverantör, men förra året satte deras framtid som hovleverantör i gungning.

Mondelez, det företag som äger Marabou, hade nämligen fortfarande verksamhet i Ryssland, vilket fick hovet att starta en utredning om de skulle få fortsätta som hovleverantör.

Annons
Marabou
Marabou.

Markeringen efter upptäckten

Hovets biträdande informationschef Johan Tegel skrev i ett mejl till Aftonbladet att man ställt en rad med frågor till Mondelez som man hoppade få svar på.

”Mondelez Sveriges hovleverantörskap avseende varumärket Marabou utvärderas just nu. Kungl. Hovstaterna har tidigare under månaden ställt frågor till företaget kring moderbolagets närvaro på den ryska marknaden. Hovstaterna inväntar nu svar på dessa frågor”.

”Hovleverantörskapet kommer i höst att omprövas, bland annat på basis av de svar vi får från bolaget.”

Annons

Hovets beslut

Nu verkar det som att hovet fått svar på sina frågor. Kungen och hovet har bestämt sig för att bryta samarbetet med chokladmärket och ta bort Marabou som kunglig hovleverantör.

”Kungl. Hovstaterna och företaget i fråga ej har någon affärsrelation för närvarande. Vid en samlad bedömning beslutade Hovleverantörsnämnden därför i slutet av förra året att inte förnya hovleverantörskapet”, skriver hovet i en kommentar till TT.

Kungen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Svenska kungahuset tar avstånd från Marabou.

Foto: TT

Annons