Hovet pudlar efter amningsförbudet: "Har aldrig känt mig så kränkt"

Mamman fick inte amma sitt barn.

Den 19 mars var Nathalie Westlund Spaak på Kungliga slottet i Stockholm. Då inträffade en situation som nu skapat en storm mot Kungliga slottet.

Allt startade när Nathalie skrev följande inlägg på Kungliga slottets Facebooksida:

“Jag blev avbruten när jag ammade mitt barn i en korridor på slottet, mellan ingången till utställningen om kungliga brudklänningar och ingången till giftshop. Jag skulle tydligen gå till toaletten och fortsätta amma där för att va avskild från de andra. Jag frågade då om det va för min skull eller för andras och han sa att det va för alla andras skull jag sa “men ingen annan har ju sagt något”, då säger han “nej men jag säger det!!” Det va minsann inget museum utan ett levande slott som används. Vet inte vad han menade med det men jag fick inte amma där för jag skulle minsann gå till den offentliga toaletten! Jag sa till honom att jag tänker absolut inte gå till en toalett där folk kissar och bajsar för att mata mitt barn, han säger då att det är det enda han kan erbjuda.”

Hundratals personer har skickat klagomål till Kungliga slottet efter detta och Nathalie skriver att hon aldrig tidigare känt sig så liten och kränkt. Många skriver dessutom på Kungliga slottets hemsida att de kommer att bojkotta slottet efter detta.

“Kommer aldrig besöka detta slott som egentligen tillhör oss skattebetalare. Anledningen är den att personalen hänvisar mammor att mata deras barn på toaletterna!” skriver en Facebookanvändare på deras hemsida.

Många ifrågasätter också kungens valspråk “För Sverige i tiden” och tar dessutom upp att kungafamiljen faktiskt själva består av flera kvinnor som ammar eller nyligen ammat.

“På kungliga slottet får man tydligen inte amma. Det var ju trist. Undra om kronprinsessan också blir tillsagd att gå på toaletten och amma istället?”, skriver en kvinna Kungliga slottets Facebook.

På alla kommentarer svarar hovet med en och samma ord: “Det finns ingen regel som säger att man inte får amma sitt barn på slottet. De kungliga slotten tillhör svenska folket och här ska alla känna sig välkomna. Vi har varit i kontakt med besökaren och bett om ursäkt för det inträffade.”

Och Nathalie har fått en ursäkt. Hovet skriver till henne: “Vi är ledsna att besöket igår inte blev så bra som du skulle kunna förvänta dig. Det finns ingen regel som säger att man inte får amma sitt barn på slottet. Vi ber så mycket om ursäkt för det felaktiga bemötandet. Tack också för att du kontaktat oss och uppmärksammat behovet av att förtydliga våra riktlinjer internt”, skriver de.

Detta är andra gången på kort tid som Kungliga slottet fått stark kritik. De har dessutom blivit anmälda till Konsumentverket, läs varför här! 

Foto IBL