Hovet ryter ifrån – efter orden om Victoria inför alla

kronprinsessan Victoria

Jonas Ekstrmer/TT

Kronprinsessan Victorias närvaro efterfrågades – Thorgren reder ut varför de valde att göra som de gjorde.

Slå på ljud

Kungafamiljen är som många såklart vet baserade i Stockholm, men de jobbar hela tiden på att göra sig synliga och finnas där även för resten av landet. Det visade kronprinsessan Victoria tydligt förra veckan när hon höll ett innerligt tal till alla göteborgare med anledning av stadens 400-årsjubileum.

– Prins Daniel och jag har så många fina minnen från er stad och vi hade verkligen sett fram emot att besöka er i dag. Men när det nu inte var möjligt, så är jag ändå glad över att få sända den här hälsningen, härifrån Logården vid Kungliga slottet i Stockholm, sa Victoria i sitt tal, som lades ut på kungahusets Instagramkonto.

Men talet var inte nog, ansåg Göteborgs-Postens krönikör Johan Wanloo, känd serietecknare och författare, som tyckte att Victoria borde ha trotsat pandemiförsiktigheten och rest västerut.

”Vi är göteborgare. Vi är vana vid att stockholmare skiter i oss. Vi biter ihop och från djupet av vårt besvikna lillebrorskomplex häver vi ur oss ett tyket ”vi skiter la i kungahuset. Vi har vår egen kung. Han heter Glenn.”” skriver han i sin krönika.

Det här har fått hovet att reagera. I en replik publicerad i Göteborgs-Posten reder hovets informationschef Margareta Thorgren ut situationen. Hon förklarar att kungafamiljen mottagit två inbjudningar, en på själva 400-årsdagen och en till 2023 då det ska hållas ett större firande än vad som går att genomföra mitt under en pandemi.

Kungen tackade ja till det senare och kronprinsessan tackade ja tilldeltagande i år.

”Av respekt för den allvarliga situationen valde man därför att ta det säkra före det osäkra och rekommendera Kronprinsessan att delta digitalt. Ett beslut som jag tror och hoppas att de flesta har förståelse för.” skriver Thorgren.

”Det är därför olyckligt om vad som är ett uttryck för omsorg i stället tolkas som nonchalans. Detta är helt enkelt inte sant. Kungafamiljen är hela Sveriges kungafamilj och månar om hela landet.” fortsätter hon.