Hovet: Så ska drottning Silvia fira födelsedagen

Kungafamiljens tjuvstartar julfirandet – en dag före alla andra. Och startskottet går på drottningens födelsedag.

På måndag fyller drottning Silvia 76 år. Hela Sverige flaggar – och kungafamiljen laddar med överraskningar för en älskad hustru, mamma, farmor och mormor.

– Kungen och drottningen börjar julen på drottningens födelsedag och de samlar både familjen och släkten hemma på Drottningholms slott, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

– Det blir både kungens och drottningens familjer.

Kan du säga vilka?

– Det här är en tid för återhämtning och vila och de måste få ha detta privat. Men precis som i alla familjer så försöker man träffa familjer på båda sidor. Både på drottningens sida och på barnens sida. Kungen har sina syskon och drottningen har sina syskon.

Kungens överraskning för Silvia

Detta är dock en familj som håller på traditionerna och de ser likadana ut – vartenda år.

Drottningholms slott.

Drottningholms slott.

På drottningens födelsedag ska kungaparet gå på Drottningholms Slottsteaters konsert på tidiga kvällen och födelsedagsmiddagen blir en sen supé. Detta är också själva höjdpunkten på födelsedagsfirandet, eftersom kungen alltid ordnar en överraskningsmiddag – med klädkod smoking – för sin kära fru. Kungen är kvällens festgeneral och han väljer ut en ny plats för middagen varje år. Från praktsalongerna till porslinsköket.

Granarna utanför Drottningholms slott.

Granarna utanför Drottningholms slott.

Foto: TT.