Hovet: Så skyddas kungafamiljen från coronaviruset

Kungafamiljen i galalook.

Hovet riskminimerar – för att skydda kungafamiljen: ”De sitter ju inte inlåsta i någon karantän, utan fortsätter sitt arbete för landet”.

Kungen och Victoria får inte längre arbeta tillsammans. Deras möten har förvandlats till telefonsammanträden. Och hovets personal jobbar hemifrån.

– Arbetet fortgår. Just nu handlar det om att minska risken för att någon ska smittas av coronaviruset, samtidigt som kungafamiljen fortsätter att uppfylla sina åtaganden i den mån det är möjligt, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

– De sitter ju inte inlåsta i någon karantän, utan de fortsätter sitt arbete för landet. Men hur det bedrivs hanteras utifrån hur situationen kring coronaviruset förändras.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på besök hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Victoria och Daniel på besök hos MSB i går kväll.

Margareta Thorgren säger också att alla programpunkter som är planerade kommer att prövas noga utifrån de eventuella risker som de kan innebära.

Coronaviruset: Kungafamiljens strategi

Den extrainsatta konseljen med regeringen som kommer att hållas på Kungliga slottet i morgon är ett exempel på det – den är så avgörande viktig att kungen och kronprinsessan kommer att sitta sida vid sida i Konseljsalen på Kungliga slottet, trots principbeslutet om att de inte ska arbeta ihop.

Kungen kronprinsessan och regeringen vid en konselj på Stockholms slott.

Fullsatt i konseljsalen. Så här kommer det att se ut i morgon.

Hur ser era nya riktlinjer ut i övrigt?

– Det handlar i princip om de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger. Allting kretsar kring att minimera risken för att smittas.

Och hur ser kungafamiljen på situationen?

– De följer utvecklingen kring coronaviruset med största allvar.

En allvarlig bild på kungaparet.

Kungaparet.

LÄS MER: Corona: Kungen och Victoria bryter mot hovets regel

LÄS MER: Norska kungaparet satta i karantän

Foto: TT.