Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovets ändring: Victoria tar Silvias plats i Japan

01 okt, 2019, 20:00 
Kungligheter från hela Europa kommer trängas i Tokyo när kejsaren kröns – men drottning Silvia och prins Daniel får stanna hemma. Här berättar hovet varför.
Annons

Förberedelserna för ett framtida generationsskifte i det svenska kungahuset har börjat – så smått. Nu står det nämligen klart att hovet har gjort en tvärvändning – och att drottningen kliver åt sidan till förmån för sin dotter när Japans nye kejsare Naruhito kröns i Tokyo om precis tre veckor.

Kejsar Naruhito med sin fru Masako och sin bror Akishino som är Japans nya kronprins.
Kejsar Naruhito med sin fru Masako och sin bror Akishino, som är Japans nya kronprins.

– Ja precis, det stämmer att planerna var att kungen och drottning skulle ha åkt till Tokyo, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Men drottningen överlät sin plats till kronprinsessan. Anledningen är att Japan och Sverige har goda relationer, kungaparet var i Japan förra året på ett officiellt besök. Det här är tredje gången som kungen närvarar vid ett tronskifte i Japan, och det är en naturlig följd att det är kronprinsessan som deltar tillsammans med sin far vid tronskiftet för den nya generationen.

Japans nya kejsarfamilj: Kejsar Naruhito, 59, kejsarinnan Masako, 55, och prinsessan Aiko, 17. Samt den kejserliga hittehunden Yuri.
Japans nya kejsarfamilj: Kejsar Naruhito, kejsarinnan Masako och prinsessan Aiko. Samt den kejserliga hittehunden Yuri.

Det är dock inte bara drottningen som kliver åt sidan och stannar hemma, även prins Daniel missar de urgamla ceremonierna i kejserliga palatset i Tokyo.

Annons
Drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel.
Drottningen och Daniel får stanna hemma.

Kröningen i Japan blir på statschefsnivå. Sedan är det ju också kronprinsessans gode vän som nu kliver upp på den kejserliga Krysantemumtronen.

kronprinsessan Victoria och kejsar Naruhito
Victoria firar kejsaren.

De var ju ”kollegor” under Naruhitos många år som tronföljare och träffades bland annat när kronprinsessan hälsade på honom i Togupalatset 2017.

Annons

Detta händer vid kröningen i Tokyo den 22 och 23 oktober:

Dag 1 bjuder på urgamla kejserliga ritualer, där den nye kejsaren blir officiellt krönt, och han tar emot hyllningar både från folket och från de närvarande statscheferna. Det blir också en bilkortege till hans ära genom Tokyo.

Kejsar Naruhito
Inget annat kungahus är lika formellt som det japanska – kejsaren betraktas nästan som en gud.

Och dag 2 firas kröningen vid den mycket formella och mycket högtidliga statsbanketten, med klädkod frack, där vi kommer att få se kronprinsessan Victoria representera Sverige vid pappa kungens sida.

5 000 officiella gäster väntas till Tokyo, däribland högt uppsatta representanter från 195 länder. Säkerhetspådraget kommer att  bli gigantiskt. Tokyo är helt enkelt helt rätt plats att vara på den 22-23 oktober för den kunglighet som inte bara vill hedra Japans nya kejsare, utan som också vill passa på att nätverka.

Foto: TT.

Annons