Hovets besked efter bilderna - så mår drottning Silvia egentligen

Jonas Borg /Kungl.Hovstaterna
Drottning Silvias hälsa är av högsta prioritet i kungahuset.

Drottning Silvia fick opereras för en fraktur i handleden för några veckor sedan efter ett fall hemma på Drottningholm. Nu har hon fått ta av gipset och har betydligt mer frihet att röra sig sedan dess.

Så här sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam i fredags:

– Drottningens handledsfraktur är under läkning och drottningen mår bra. Men hon befinner sig under rehabilitering. Hon tränar nu sin handled i enlighet med sin läkares ordination.

Är hon fortfarande gipsad?

– Nej, gipset är nu avtaget och ersatt av ett handledsstöd.Det var också detta handledsstöd, svart och med kardborrband, som vi i förra veckan kunde se på drottningen under den minnesgudstjänst som hölls i slottskyrkan på Drottningholm, till minne av alla de som avlidit av covid-19.

På kungahusets senaste bild på Instagram går det tydligt att se Silvias handledsskydd skymta fram under ärmen.

Silvias roro för prinsessan Sofia

Men hennes skada är nog snart ett minne blott för snart är det en annan medlem av kungafamiljen som kommer behöva uppsöka sjukhus, och det av en lite mer positiv anledning. Prinsessan Sofia är höggravid och beräknas föda i månadsskiftet mars/april.

Då är det förstås inte konstigt att drottning Silvia månar lite extra om de blivande trebarnsföräldrarna Carl Philip och Sofia, särskilt i dessa pandemitider. Det gäller ju att prins Carl Philip inte blir förkyld eller drar på sig någon infektion – eftersom det skulle innebära att prinsessan Sofia skulle kunna bli tvungen att föda ensam. Sådana är ju restriktionerna just nu.

Hovets informationschef Margareta Thorgren lyfte fram vikten av att inte bli smittade av något virus nu den sista tiden när vi talade med henne tidigare i veckan:

– Nu är ju prinsessan höggravid, vilket gör att det är väldigt viktigt att prinsparet håller sig friska och åtskilda från andra, inför den kommande födseln.