Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovets besked: Kung Harald förs till operation

12 mar, 2024, 07:36 
Kung Harald opererar in en pacemaker idag.
Annons
Kung Haralds infektionsdrama – detta har häntBrand logo
Kung Haralds infektionsdrama – detta har hänt

Kung Harald var på resa i Malaysia när han plötsligt insjuknade. Den 87-årige regenten fick föras till sjukhus, där det konstaterades att han hade drabbats av en infektion. Därefter fick Harald en pacemaker inopererad, innan han flögs hem till Norge.

I måndags förra veckan meddelade det norska hovet att kung Harald fortfarande hade låg puls och behövde en permanent pacemaker, men att operationen fått vänta på grund av infektionen.

I dag, 12 mars är det dags för operation. Harald kommer att få sin permanenta pacemaker inopererad under förmiddagen på Rikshospitalet i Oslo. Han kommer sedan ligga inlagd några dagar.

Annons

Vid 12-tiden kommer en ny uppdatering från norska hovet. Operationen är genomförd och gick enligt planerna:

"Operationen var framgångsrik och kungen mår bra. Kungen kommer att ligga på sjukhuset några dagar till", går att läsa i pressmeddelandet.

Kung Harald
Kung Harald kommer under förmiddagen genomföra en operation och få en permanent pacemaker.TT

Hårda kritiken

Haralds hälsa har sviktat de senaste åren. Den norska kungen har tvingats uppsöka sjukhus flera gånger och så sent som i januari låg han inlagd efter att ha drabbats av en infektion.

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall, har tidigare riktat hård kritik mot Haralds rådgivare och tycker det är helt befängt att låta Harald, med sin sjukdomshistorik, resa till ett land så långt bort.

– De som tillät detta borde få sparken. En resa från Norge till Langkawi tar mer än en dag och är tillräckligt tröttsamt för unga och friska människor.

– Det här är ren galenskap.

Foto: TT

Annons