Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovets besked: Kungen och Silvia lämnar landet – anledningen bakom

15 feb, 2024, 14:35 
Kungaparet ska på statsbesök, meddelar hovet.
Annons
Victorias privata Melloavslöjande • Prins Harrys hårda diss under blixtbesöket • Drottning Camilla bryter tystnaden – 3 kungliga snackisar från vecka 6!Brand logo
Victorias privata Melloavslöjande • Prins Harrys hårda diss under blixtbesöket • Drottning Camilla bryter tystnaden – 3 kungliga snackisar från vecka 6!

Vilken överraskning! Kungaparet får fly kylan – och reser till Mexiko! Det meddelar hovet i ett nytt pressmeddelande. Resan äger rum mellan 12:e och 14:e mars, och sker på inbjudan av President Andrés Manuel Lopéz Obrador.

Kungaparet på statsbesök till Mexiko

Senaste gången det var ett officiellt statsbesök till Mexiko var 2002, och nu – över 20 år senare, är det alltså dags igen. Så här beskriver hovet syftet med resan:

– Syftet med statsbesöket är att befästa den goda relationen mellan Sverige och Mexiko och stärka de ekonomiska och politiska förbindelserna, med fokus på innovation, partnerskap, handel och investeringar.

Annons

På resan kommer kungen och Silvia besöka Mexico City och i Mérida i delstaten Yucatán. Besöket kommer givetvis inledas med en officiell välkomst­ceremoni, och på kvällen är det kungaparet som håller i en middag – då väntas givetvis skyhög glamfaktor!

Kungaparet i Mexiko 2002
Mycket skratt och goda minnen skapades när kungaparet var på besök 2002.CARLOS SALINAS

Ett mer specifikt schema kommer släppas, men redan nu är några av programpunkterna ute för allmänheten. De kommer bland annat besöka SOS Barnbyar och det stora statliga universitetet, och få avnjuta en föreställning med traditionella mexikanska danser på Palacio de Bellas Arte!

I slutet av december invigdes tåget Tren Maya, som varit en riktig storsatsning i Mexiko, bland annat för hur det väntas främja och underlätta för turismen. Inför sitt besök har kungaparet givetvis säkrat två platser, och kommer få teståka sträckan till ruinstaden Uxmal – som dessutom är ett av Unescos världsarv.

Uxmal, Yucatan, Mexico.
Uxmal i Mexiko.Artur Widak/NurPhoto/Shutterstock

Foto: TT

Annons