Hovets besked om Christina efter sjukdomen

För tre år sedan kom beskedet att prinsessan Christina drabbats av kronisk blodcancer. Här berättar hovet hur hon mår idag.

Hagasessorna har för alltid en plats i svenska folkets hjärtan – och ni är många som hör av er och skickar hälsningar till prinsessan Christina och undrar hur hon har det. Så vi bollade frågan vidare till hovet: Hur står det till med kungens yngsta syster?

– Det senaste är att hon är återställd och att hon mår bra, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Prinsessan Christina på prinsessan Adriennes dop.

Det var hösten 2016 som prinsessan Christina berättade att hon hade drabbats av kronisk blodcancer. Hon började med cellgifter direkt, men de räckte inte för att bota cancern, eftersom den uppstått i benmärgens stamceller som är motståndskraftiga mot cellgifter. Därför valde prinsessan Christina att våren 2017 gå igenom en stamcellstransplantation.

En tuff behandling som dock – till allas lättnad – gav resultat.

Prinsessan Christina 2018

– Nu är varje dag viktig, säger prinsessan Christina.

– Möjligheten att överleva och gå vidare även med en cancersjukdom har blivit så oändligt mycket större. Jag sitter här i dag. Det hade jag nog inte gjort för tio år sedan, sa hon i 75-årsintervjun i fjol.

Samtidigt säger hon att cancern har gjort henne medveten om livets förgänglighet.

– Jag försöker inse att nu är varje dag viktig. Jag vill inte binda upp mig på en massa saker i framtiden, utan verkligen ta vara på det jag har, och de som finns runt omkring mig.

Och de är förstås maken Tord, barnen Gustaf, 44, Oscar, 42, och Victor. 39, samt de fem barnbarnen: Desirée, Albert, Henri, Edmund och Sigvard.

Prinsessan Christinas barnbarn

Prinsessan Christinas barnbarn Désirée Magnuson med pappa Gustaf och mamma Vicky.

Christinas barnbarn Désirée Magnuson med pappa Gustaf och mamma Vicky.

Och visst var det härligt att se prinsessan Christina när hon hälsade på hos sina danska kusiner drottning Margrethe, 79, och prinsessan Benedikte, 75, på sommarslottet Gråsten nu i augusti. Detta var i samband med att Christina själv firade sin 76-årsdag, och det var en somrig Hagasessa som stod på slottstrappan och tittade på vaktavlösningen.

Prinsessan Christinas smeknamn – det kallas hon i familjen

I juni var prinsessan Christina, som privat alltid kallas ”Titti”, en av gästerna som firade prins Carl Philip på hans 40-årsmaskerad på Kungliga slottet.

Prinsessan Christina och hennes man Tord Magnuson på prins Carl Philips 40-årsmaskerad i somras.

Prinsessan Christina kom som sig själv, men maken Tord var utklädd till ”djurskötare på Furuvik”.

Prinsessan Christina med drottning Sofía av Spanien.

Och titta på glädjen i det här återseendet! Ett fint möte med drottning Sofía av Spanien.

Foto: TT, Instagram.