Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovets besked om drottning Silvia – nya uppgifter om brutna armen

12 mar, 2021, 14:00 
Drottning Silvia
Drottningens handledsfraktur. Och allvarlig sjukdom på Haga. Kungafamiljen är drabbad – och nu uppdaterar hovet om drottning Silvia.
Annons
Drottning Silvia till sjukhus med ambulans – hovets svar efter dramatBrand logo
Drottning Silvia till sjukhus med ambulans – hovets svar efter dramat

Snart fyra veckor har gått sedan den där mycket tidiga måndagsmorgonen i februari när drottningen föll olyckligt hemma i den privata våningen på Drottningholm. Hon tog emot sig med högerhanden – och handleden bröts på flera ställen.

Sedan dess har hon haft armen i gips. Men hur mår drottningen nu?

Så här säger hovets informationschef Margareta Thorgren:

– Drottningens handledsfraktur är under läkning och drottningen mår bra. Men hon befinner sig under rehabilitering. Hon tränar nu sin handled i enlighet med sin läkares ordination.

Är hon fortfarande gipsad?

– Nej, gipset är nu avtaget och ersatt av ett handledsstöd.

Det var också detta handledsstöd, svart och med kardborrband, som vi igår kunde se på drottningen under den minnesgudstjänst som hölls i slottskyrkan på Drottningholm, till minne av alla de som avlidit av covid-19.

Efter fallolyckan – så mår drottning Silvia nu

Drottningen satt med händerna samlade i knäet, med pärlor till den elfenbensvita sidenblusen och med en värmande kavaj till sin svepande svarta och fotsida kjol. Och där skymtade också hennes stabiliserande handledsstöd.

Drottning Silvia handledsfraktur bruten handled minnesceremoni Drottningholm
Drottning Silvia vid minnesceremonin på Drottningholm i går.

Sin brutna arm höll hon hela tiden stilla, men när det sedan var dags för ljuständningen gjorde sig skadan ändå tydligt påmind i SVT:s sändning.

Annons

Kungen stod vid drottning Silvias sida när hon tände minnesljuset – med sin vänstra hand. Och att det såg ovant ut är inte konstigt, drottning Silvia är ju högerhänt.

En bild av det hon måste tackla just nu: Alla de där praktiska sakerna som man gör så automatiskt, men som plötsligt blir väldigt krångliga för den som är skadad eller funktionsnedsatt och plötsligt måste klara dem med ”fel” hand.

Drottning Silvia handledsfraktur bruten handled så mår hon nu minnesceremoni Drottningholm
Det var ovant för drottning Silvia att tända ljuset med vänster hand.

Drottning Silvias handledsfraktur – en vanlig skada

Handledsfrakturer är mycket vanligt förekommande och fall på utsträckt hand är den vanligaste orsaken till handledsfraktur skriver internetmedicin.se, som också konstaterar att äldre personer är särskilt drabbade. Dessutom drabbas kvinnor oftare än män.

Foto: TT, Jonas Borg/Kungliga Hovstaterna/TT, Sveriges Television.

Annons