Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovets besked: Prinsessan Sofias roll kan förändras – efter alla år

26 apr, 2024, 17:00 
Kronprinsessan Victoria påbörjar till hösten en officersutbildning – och då kan andra kungligheter behöva steppa upp.
Annons
Det här är prinsessan SofiaBrand logo
Det här är prinsessan Sofia

I dag är det svårt att tänka sig en kunglig värld utan prinsessan Sofia. Men till skillnad från maken prins Carl Philip föddes hon inte in i lyxen och berömmelsen som kommer med en kunglig uppväxt.

Hon växte upp i Älvdalen, en tätort i Dalarna med ungefär 2000 invånare, och hade något som kan beskrivas som en normal barndom – en barndom hon försökt ta med sig in i livet som kunglig och försökt föra över på sina tre barn.

För familjen går före allt. Både Sofia och Carl Philip har sagt att de försöker vara så närvarande föräldrar som det bara går och helst vill klara sig utan hjälp i form av nannys.

Annons
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip.JESSICA GOW

Hovets besked om Sofia

Detta blir tydligt om man överblickar den kungliga kalendern. Sofia har till skillnad från de andra arbetande kungligheterna betydligt färre uppdrag och ibland kan schemat gapa tomt i flera veckor.

Men när hon inte står uppskriven i den officiella kalendern så jobbar hon hårt i det tysta, med prinsparets stiftelse och en rad andra projekt, något hovets informationschef Margareta Thorgren tidigare bekräftat för Svensk Damtidning.

Annons

– Det vi lägger ut i kalendern är inte allt som Sofia gör utan hon jobbar hela tiden med sin stiftelse och andra projekt i kombination med att hon tar hand om sina små barn.

Förändringen i kungafamiljen

Nu kan allt komma att ändras. Kronprinsessan Victoria påbörjar till hösten en officersutbildning på heltid, vilket så klart innebär att hovet kommer behöva planera om i kronprinsessans kalender.

– Det här är en heltidskurs, vilket innebär 40 timmar i veckan. Kronprinsessan har ju sitt övriga program, så då kommer hon i vissa fall att behöva studera helger och kvällar. Men tittar du på hennes kalender framöver så är den hyfsat tom, säger Fredrik Peedu, kommendör och ställföreträdande personaldirektör vid Försvarsmakten.

Annons

Enligt hovet kommer det i nuläget inte innebära några förändringar i det kungliga arbetet, men samtidigt kan det komma att ändras framöver och då kan det bli så att exempelvis Sofia får fler officiella uppdrag än tidigare.

– Inom ramen för kronprinsessan nuvarande uppdrag som ges av kungen så kommer det fortsatt att inrymmas. Det har det tagits höjd för. Kronprinsessan ska kunna kombinera sina officiella åtagande med den här utbildningen, men visst innebär det prioriteringar, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Prinsessan Sofia
Kronprinsessan Victorias utbildning kommer innebära prioriteringar, bekräftar hovet. Frågan är då om prinsessan Sofia kommer utföra fler officiella uppdrag framöver?JONAS EKSTRÖMER

Foto: TT

Annons