Hovets beslut för kungen och Victoria – trotsar riskerna

Hovets beslut för kungen och Victoria – trotsar riskerna

Kungen – och hans tronföljare.

JONAS EKSTROMER
De har hittills hållits separerade i största möjliga mån, men nu bryter de rutinerna.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 41?
Slå på ljud

Hovet har anpassat sig efter coronasituationen till hundra procent vid det här laget och sedan semestern har de olika familjemedlemmarna genomfört dussintals uppdrag tillsammans eller på egen hand.

Mest av allt att göra har kungen, som statschef är han den som tar plats längst fram när det kommer tillrepresentation. I våras var situationen annorlunda. Då ställdes mängder med uppdrag in och kungen isolerade sig på Stenhammars slott tillsammans med drottning Silvia.

En period var det istället Victoria som hade huvudansvaret för att representera kungahuset. Hon deltog i digitala konferenser och höll i företräden där alla deltagare anpassade sig efter restriktionerna och höll avstånd från varandra.

Kungen och drottning Silvia under gudstjänsten inför riksmötets öppnande. Det var det första officiella uppdraget sedan februari i år.

TT

Under hösten har kungafamiljen haft många uppdrag där de delat upp sig. Victoria och Daniel på varsitt håll, Carl Philip och Sofia på sitt. Kungen har i allra största mån hållit i företräden på kungliga slottet, men han har även gjort ett par uppdrag tillsammans med Silvia där de givit sig ut bland folket för att mötas i verkliga livet. Det första tillfället var när de traditionsenligt deltog i riksdagens öppnande och nu senast besökte de flera platser i Stockholm som en del i deras Sverigeturné genom alla län.

Undviker katastrofen – för både kungen och Victoria

Det som fram till nu har varit viktigt har varit att separera kungen från Victoria. Om kungen trots alla försiktighetsåtgärder skulle drabbas av corona är det av yttersta vikt att Victoria är frisk och redo att kliva in i hans ställe. Skulle de båda drabbas av sjukdomen samtidigt skulle det vara katastrofalt för hela kungahuset.

Victoria har varit flitigare med besöken. Under torsdagen träffade hon Västmanlands landshövding Minoo Akhtarzand vid Västerås slott tillsammans med representanter från Region Västmanland.

Jonas Ekstrmer/TT

Av den anledningen står invigningen av Slussenbron, som står på schemat för den 25 oktober, ut i sammanhanget. Där är det nämligen kungen och Victoria som tillsammans ska inviga den guldiga bron som binder samman Slussen med Gamla Stan. Evenemanget är utomhus, vilket alltid innebär en minskad risk att drabbas av coronaviruset, men vi är säkra på att de ändå kommer vidta alla möjliga åtgärder för att varken kungen eller kronrpinsessan ska drabbas av viruset.