Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovets beslut för Mette-Marit – nu är det bestämt: "Allt för kungen"

17 apr, 2024, 08:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Nu rycker kronprinsessan Mette-Marit in.
Annons

I februari skakades det norska kungahuset efter beskedet om att kung Harald, 87, blivit akut sjuk under sin semester i Malaysia.

Kung Haralds infektionsdrama – detta har häntBrand logo
Kung Haralds infektionsdrama – detta har hänt

Kung Harald fick operera in en pacemaker

Det ledde till att han fick resa hem till Oslo för att operera in en pacemaker på Rikshospitalet, en operation som gick vägen.

Och lika bra verkar återhämtningen gå.

– Som tur är går det väldigt, väldigt bra. Det går stadigt och stadigt framåt, sa drottning Sonja om kungen i samband med öppningen av Norska Kvinnors Sanitetsförenings kvinnohus i Oslo.

Mette-Marit kliver in

Kungen är däremot fortfarande sjukskriven. Hade allt sett ut som vanligt hade han däremot medverkat under den årliga prisutdelningen av Folkhälsoförbundets forskningspriser på norska teatern.

Annons

Istället fick hans svärdotter, kronprinsessan Mette-Marit, 50, rycka in. Detta eftersom kronprins Haakon, 50, befinner sig i USA.

– Kungen är beskyddare för Riksförbundet för folkhälsan, och brukar dela ut dessa utmärkelser, säger Se & Hörs hovexpert Caroline Vagle till tidningen och fortsätter:

– Men nu är han sjukskriven, och då är det väldigt skönt att hans svärdotter kan kliva in.

"Allt för kungen"

Mette-Marit kommer ta på sig fler uppdrag under veckan. Bland annat en resa till Trøndelag under tisdagen, som hon får göra själv.

– Allt för kungen, tillägger Vagle.

Annons