Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Fem dygn med covid-19: Hovets nya besked om Victorias och Daniels hälsa

Prins Daniel Kronprinsessan Victoria

Efter fem dygn med covid-19 – och stor oro för kronprinsessan Victoria och prins Daniel: Nu uppdaterar hovet om deras hälsoläge.
Chockbeskedet: Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har testat positivt för coronaviruset
Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är nu inne på sitt femte dygn med covid-19, en sjukdom som visat sig vara mycket oberäknelig och oförutsägbar: Många blir lindrigt sjuka, en del hamnar på sjukhus – och några blir ju så sjuka att de avlider.

LÄS MER: Så mår covid-19-sjuka Victoria och Daniel – besked från hovet

När coronalarmet kom från hovet i torsdags var oron därmed stor, inte minst utifrån prins Daniels situation som tidigare njurtransplanterad. Men nu har vi precis fått besked om att både han och Victoria ser ut att ha klarat den här corona-pärsen hyfsat bra.

När vi alldeles nyss talade med hovets informationschef Margareta Thorgren hade hon en positiv uppdatering om hälsoläget på Haga slott:

– Kronprinsessan och prins Daniel är på bättringsvägen.

Kronprinsessan Victoria Prins Daniel KS

Det senaste året har det mesta rört sig kring coronaviruset och pandemin för Victoria och Daniel. Och nu är de själva sjuka.

Det digitala invigningsanförande som prins Daniel ska hålla när Sveriges arbetssterapeuter ska hålla sitt stora forum i morgon kommer han att genomföra – men det är förinspelat, och det är en inspelning som gjordes redan innan han blev sjuk.

Hur det blir med resten av veckans uppdrag för Victoria och Daniel återstår också att se, och än är det kanske för tidigt att andas ut helt och hållet: Covid-19 är en oberäknelig sjukdom som sagt, och symptomen kan för vissa sitta i mycket länge.

Prins Daniel och covid-19 – är han i riskgrupp eller inte?

Prins Daniel 2019 på jobbuppdrag på transplantationskirurgiska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, där han själv transplanterades tio år tidigare.

Så här säger hovets informationschef Margareta Thorgren:

– När det gäller prins Daniel och riskgrupp så är det prinsens läkare som uttalar sig gällande dessa frågor. Men enligt Njurförbundet som jag talat med är personer som genomgått en njurtransplantation i Fas 2 i vaccineringskön. Prins Daniel är inte vaccinerad än.

– Prins Daniel var vid mycket god hälsa och kondition innan han testades positivt för covid-19 och han är som sagt nu lindrigt sjuk. Övriga medicinska frågor om prinsen kommenterar inte hovet.

LÄS MER: Hovets besked om drottning Silvia – uppgifter om brutna armen

LÄS MER: Hovets ord om prins Daniel: Stora oron efter covid-19-chocken

LÄS MER: Kungafamiljens coronadrama – det hände bakom kulisserna

Foto: TT.