Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovets dokument avslöjar – detaljerna kring kungen och Victorias hemliga resa

08 jul, 2021, 16:24 

Kungen och Victoria måste hastigt avbryta semestern och resa till Stockholm igen.

Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 27?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 27?

I onsdags hölls det omröstning i riksdagen som skulle avgöra Stefan Löfvens framtid som statsminister. Ja-sidan vann och han sitter kvar mandatperioden ut. Ingen förändring på statsministerposten alltså, men omvalet får ändå konsekvenser för kungahuset.

Enligt regeringsformen måste en skifteskonselj genomföras, där talmannen officiellt informerar kungen om hur regeringsbildningen gått till. Detta kommer ske på fredag efter att Löfven presenterat ministrarna, vilket bekräftades under onsdagen av hovets informationschef Margaretha Thorgren.

– Det kommer hållas en skifteskonselj på det kungliga slottet på fredag, säger Margaretha Thorgren.

Detaljerna kring kungen och kronprinsessans möte

Nu får vi veta mer. I ett pressmeddelande som lagts ut på kungahusets hemsida avslöjas information om detaljerna kring konseljen. Enligt dokumentet sker det formella regeringsskiftet klockan 14.15 på kungliga slottet, där kungen är ordförande och kronprinsessan Victoria närvarar tillsammans med talmannen och den nya regeringen.

Annons

Hur den regeringen kommer se ut får vi veta klockan 11 på förmiddagen, då Stefan Löfven läser upp vilka som innehar vilka ministerposter i riksdagens kammare. Därefter går den traditionsenliga promenad från Rosenbad till det kungliga slottet i Gamla stan.

kungen kronprinsessan victoria skifteskonselj
Kungen och kronprinsessan vid sina traditionsenliga positioner i högsätet vid det långa bordet under förra skifteskonseljen.

Fram tills beskedet att Stefan Löfven blir omvald har kronprinsessan och kungen befunnit sig på Solliden tillsammans med sina familjer. De får inte resa tillsamman, men exakt hur förflyttningen från Öland till kungliga slottet i Stockholm går till vill hovet inte avslöja av säkerhetsskäl.

Annons