Hovets förklaring efter utskällda bilden på kronprinsessan Victoria

13 jun, 2021, 05:30 

Bilderna på kronprinsessan kritiserades – nu förklarar hovet tanken bakom.

Annons
Det här är kronprinsessan Victoria
Det här är kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria dök aldrig upp i Göteborg när staden firade 400 år. I stället skickade hon en videohälsning, som gick att se via kungahusets Instagram-konto.

– Prins Daniel och jag har så många fina minnen från er stad och vi hade verkligen sett fram emot att besöka er i dag. Men när det nu inte var möjligt, så är jag ändå glad över att få sända den här hälsningen, härifrån Logården vid Kungliga slottet i Stockholm, sa Victoria.

Recept.se Nyhetsbrev

– Ni göteborgare är kända för att vara stolta över er stad. Och det med all rätt! Så mycket av det som format Sverige, som byggt vårt välstånd och präglat vår kultur, har kommit från er.

Talet var långt och välskrivet och Victoria levererade det på ett sätt som verkligen kom från hjärtat. Men det var inte nog, ansåg Göteborgs-Postens krönikör Johan Wanloo, känd serietecknare och författare, som tyckte att Victoria borde ha trotsat pandemiförsiktigheten och rest västerut.

Annons

”Men tji fick Göteborgs 400-årsjubileum. Vi är göteborgare. Vi är vana vid att stockholmare skiter i oss", skriver Johan.

Hovet reagerar efter kritiken mot kronprinsessan Victoria

Johans krönika har fått hovet att reagera. I ett svar som också publicerats i Göteborgs-Posten förtydligar hovets informationschef Margareta Thorgren bland annat att platsen är noga utvald för sin koppling till Göteborg.

”Avslutningsvis vill jag nämna att Kronprinsessans hälsning inte spelades in på Haga slott som Wanloo skriver, utan – vilket framgår i talet – på Logården vid Kungl. slottet. En plats som valts särskilt för närheten till Skeppsbrokajen där de klassiska Göta kanal-båtarna, som förbinder rikets två största städer, lägger till.” skriver hon.

Johan Wanloo har efter svaret redigerat sin text, nu står det inte att Victorias hälsning är hemifrån Haga utan bara hemifrån Stockholm istället.

Annons