Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovets hemlighetsmakeri kring Chris – som mörkats för allmänheten

03 feb, 2024, 20:34 
Skedde i det dolda.
Annons

Chris O'Neill har alltid valt att gå sin egen väg. Att gifta sig med en kunglighet brukar innebära att man får vinka hejdå till sitt "vanliga" liv, och justera sig till en ny tillvaro i det kungliga strålkastarljuset.

Men Chris O'Neill tackade nej till prinstiteln, och har fortsatt att vara en affärsman precis som sin far. Det innebar dock inte att Chris slapp undan en rejäl granskning innan äktenskapet med Madeleine.

Chris hemliga liv innan Madeleine!Brand logo
Chris hemliga liv innan Madeleine!

Hovets hemlighetsmakeri kring Chris – inför relationen med Madeleine

Ja, vem som helst kan inte gifta sig in i kungafamiljen. Alla kungahus runt om i Europa har ju anrika rykten som inte får sättas på spel, eller svärtas ned, och då är det benhårda krav på den som släpps in i värmen.

Annons

Den brittiska kungafamiljen har ju fått se hur illa det kan gå om någon associerad till familjen trampar snett – se bara på alla vändor kring prins Andrew och hur det påverkade kungahuset.

Så när prinsessan Madeleine och Chris O'Neills kärlekssaga blev allt mer på riktigt, och de började förbereda sig för ett liv ihop, tog hovet till åtgärder.

I Sveriges Radios podcast Monarkerna med Titti Schultz och Ebba Kleberg von Sydow berättar Svensk Damtidnings chefredaktör om bakgrundskollen.

– Jag vet att Säpo, ihop med FBI, gjorde en totalkoll på honom- inför att han skulle gifta sig med Madeleine- för man ville se att han inte fanns nånting på honom. Det fanns fortkörningsböter och nånting mer, that's it.

Chris O'Neills hemliga samtal med kungen – innan beslutet med Madeleine

Eftersom Chris är affärsman fanns det mycket att nysta i, för att se till att han hade rent mjöl i påsen.

Annons

– Man tittade på brottsliga handlingar, om han finns i några straffregister, om det finns några tvivelaktiga affärer i Chris fall. Där hade hovet i samarbete med SÄPO, och SÄPO i samarbete med FBI gjort en totalkoll på Chris, säger Johan T Lindwall i podcasten.

– Man ville titta på hans affärer också. I och med att han inte skulle bli prins av Sverige utan han ville fortsätta sin affärsverksamhet, så ville man se att det var rent och att det inte fanns några tvivelaktigheter där. Och det gjorde det inte.

Dessutom var det inte så att hovet, eller kungen för den delen, blev chockade när Madeleine kom hem från förlovningen i New York och visade upp ringen.

– Förlovning är inget spontant i kungliga sammanhang. Det är inte så att Chris går och friar till Madeleine hipp som happ utan att ha kollat av det. Det är något som planeras minutiös. Det måste godkännas av kungen som är statschef – och Madeleines pappa, säger Johan.

Chris O'Neill och prinsessan Madeleine
Det fanns inget att anmärka på när det kom till Chris som prinsessmake – och han fick sin prinsessa!Patrick Demarchelier/The Royal Court of Sweden

Foto: TT

Annons