Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens gripande ord om döde vännen

25 aug, 2021, 19:30 
Kungen Tim Génetay

En person som alltid funnits i kungens liv är borta för alltid, och nu bekräftar kungen sin sorg via hovets informationschef Margareta Thorgren.

Annons
Johan T Lindwall om Tim Génetays bortgång: ”Kungen är förkrossad”Brand logo
Johan T Lindwall om Tim Génetays bortgång: ”Kungen är förkrossad”

I går förlorade kungen en av de personer som funnits vid hans sida sedan han bara var sju år gammal – det vill säga i närapå hela hans liv.

Affärsmannen Tim Génetay avled oväntat på tisdagsmorgonen, 75 år gammal, och kungen fick kort därefter ta emot dödsbudet av familjen.

Tim Génetay Kerstin Magnusson Génetay hustrun
Tim Génetay (1946-2021). Till vänster hustrun Kerstin.

Nu bekräftar hovet också den stora förlust som dödsfallet innebär för kungen och den övriga kungafamiljen.

– Tim Génetay var en mycket god och nära vän till kungen och drottningen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Ord som är godkända av kungen – och en formulering där han genom Margareta Thorgren både poängterar hur nära de stod varandra och själva vidden av förlusten.

Annons

Bortgångne Tim var helt enkelt en person som kungen alltid kunde ringa. Och de delade många minnen, ända sedan skolåren. Redan då fanns Timothy ”Tim” Génetay i kretsen runt kungen, som ett av flera ”handplockade” barn.

Kungens vän Tim Génetay död

Kungens kompisgäng på Solliden 1972. Tim Genetay till vänster, kungen längst till höger.

För kungen, liksom för familjen, kom Tim Génetays död helt överraskande. De var jämnåriga, 75 år båda två, och dödsfallet inträffade utan förvarning, trots att Tim hade en del hälsoproblem.

– Min pappi hade på senare år inte den bästa hälsan, men hans leende och humor fanns hela tiden kvar. Till det slut på jordelivet som kom alldeles för tidigt, skriver hans son Joakim i sina sorgeord på Instagram i dag – och lägger till:

– Jag vet också att hans stora vänskara kommer att känna stor saknad.

Kungen Prins Eugen-medaljen
Trots sin stora personliga förlust stramade kungen i eftermiddags upp sig och genomförde dagens utdelning av Prins Eugen-medaljen som planerat.

Tim Génetay blev 75 år gammal och sörjs närmast av sin hustru Kerstin Magnusson Génetay och de fyra barnen Joakim, Jonathan, Josephine och Jonas.

Foto: TT.

Annons