Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Hovets krisåtgärd för svårt sjuka Mette-Marit

27 sep, 2023, 16:00 

Hovet bekräftar förändringen efter kronprinsessan Mette-Marits sjukdomsbesked.

Annons

Kronprinsessan Mette-Marit tvingades lämna återbud när kungen firade 50 år på tronen. Tanken var att hon skulle närvara som en av hedersgästerna, men hälsan gjorde att hon inte kunde resa till Sverige.

Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas honBrand logo
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon

– Kronprinsessan kommer därmed inte kunna genomföra det planerade besöket tillsammans med kungaparet och kronprinsen till Stockholm för att fira Sveriges kung Carl Gustafs regentjubileum kommande helg, sa hovet i sitt pressmeddelande.

Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon
Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon.

Mette-Marits ord om sjukdomen

Mette-Marit lider av lungfibros, vilket innebär att ärrvävnad bildas i och mellan de små lungblåsorna. Sjukdomen gör andningskapaciteten försämras och är även dödlig.

Annons

Det gör också att hon flera gånger behövt ställa in sina kungliga uppdrag, som vid kungens jubileumsfirande, och ibland tvingas hon till vila i längre perioder.

– Det finns dagar då jag måste ställa in saker för att jag är för sjuk. I höstas var jag tvungen att avbryta ett program när jag kom dit på grund av biverkningar. Jag blev ganska sjuk, har hon sagt i en intervju med norska livsstilsmagasinet D2.

Hovets trista besked

Mette-Marit ställde in för två veckor sedan. Då meddelade hovet att hon skulle vara borta i två veckor, men nu visar det sig att den tiden kommer att förlängas, något hovet bekräftar för Dagbladet.

Kronprinsessan kommer att ha fortsatt minskad aktivitet och har inget officiellt program inplanerat den här veckan eller under höstlovet, säger hovets informationschef Guri Varpe.

Kronprinsessan Mette-Marit
Kronprinsessan Mette-Marit.

Foto: TT

Annons