Hovets nya besked om prinsessan Sofia

Hovets nya besked om prinsessan Sofia
Här är hovets nya besked om prinsessan Sofia – snart ett år efter beslutet som skakade kungafamiljen.
Annons

 

Det är snart ett år sedan som prinsessan Sofia, 35, fick se sin kungliga roll krympa ihop, i alla fall på sikt. Detta efter kungens enormt uppmärksammade beslut om vilka som numera utgör kärnan i Kungahuset:

Annons

”Konungen och Kronprinsessan är, tillsammans med Drottningen och Prins Daniel, Sveriges främsta representanter inom landet och gentemot andra stater” kunde man läsa i den hovkommuniké som slog ner som en bomb den 7 oktober 2019 – och som tydligt klargjorde att Sofia, Carl Philip och Madeleine bara kommer att ha kungliga uppdrag i den utsträckning som kungen beslutar.

Så vad innebär allt detta för prinsessan Sofia inför hösten som kommer – nu snart ett år senare? Ja, bland annat att hon är fri att fortsätta sitt arbete som vårdbiträde och extraresurs på en av Sophiahemmets vårdavdelningar. En sjukhusvardag, där hon bland annat städar, desinficerar sängar och hjälper till i köket.

Annons

Prinsessan Sofia om sjukhusjobbet

Prinsessan Sofia på Sophiahemmet.
Snart är prinsessan Sofia tillbaka i sin sjukhusvardag med städning och kökstjänst.

– Prinsessan planerar att fortsätta sin tjänstgöring på Sophiahemmet, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

– Den är på deltid och så har det varit tidigare också.

– Utöver det jobbar prinsessan Sofia fortsatt för Project Playground och med Prinsparets stiftelse. Och om så krävs kommer hon även att gå in i officiella sammanhang.

En jobbplan för hösten som Sofia själv verkar mycket nöjd med:

Annons

– Att få uppleva sjukvården inifrån, att få möta patienter, och att få se sjuksköterskor in action – jag kan ärligt säga att jag sällan har varit så imponerad. Det har varit en helt enastående erfarenhet, sa hon vid Sophiahemmets examenshögtid i våras.

Prinsessan Sofia.
Prinsessan Sofia fortsätter som vårdbiträde. Jobbet är på deltid, och hon rycker in då och då.

Kungafamiljen och Sophiahemmet

Sophiahemmet i Stockholm.
Sophiahemmet är ett privatsjukhus med lång kunglig historia. Här finns sju operationssalar och 40 vårdplatser.

Sophiahemmet invigdes år 1889 och är ett av Sveriges äldsta privata sjukhus. Det ligger vid Valhallavägen i Stockholm och grundades av kungens farfars farmor drottning Sofia, som också givit sjukhuset sitt namn.

Drottning Sofia (1836-1913).
Drottning Sofia (1836-1913).
Annons

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

42 kommentarer till “Hovets nya besked om prinsessan Sofia”

 1. Surkärring skriver: 18 augusti, 2020

  Vad bra, ett riktigt jobb som undersköterska. Viktigt arbete.


 2. Bettan skriver: 18 augusti, 2020

  Konstigt att inte utbildade sig tidigare, när allt är så bra. ☺️ Men fick kanske inte någon uppmärksamhet. Skönare att glida runt.


 3. Lotta skriver: 19 augusti, 2020

  Sofia och Sofia nästan alla artiklar handlar om fantastiska Sofia. Händer inte mycket i svenska kungahuset.


 4. Helene skriver: 19 augusti, 2020

  Nu måste jag tyvärr säga stopp! –Vi är vana att läsa om fake news och spekulationer, vi vet också att hovet med presschef i spetsen inte alltid håller sig till sanningen.–Men de glömmer att i kommentarfältet finns människor med insyn i diverse ting. –Detta att Sofia skall arbeta på Sofiahemmet är helt felaktigt. Ingen, absolut ingen outbildad kommer in nu,–tom. de med lägst utbildning: dvs 2 år undersköterskor, tillsätts ej mera.– Den redan anställda personalen är befintlig och skall så vara. –Undertecknad har en nära anhörig som arbetar x antal dagar som barnläkare, därav min absoluta insyn i både styrelse samt övrigt.


  1. Bror skriver: 19 augusti, 2020

   På den tid då signaturen ”Stefan” underhöll oss här på sajten, återkom han ofta till Arboga och där befintligt vattendrag, liksom till fantasihästar och andra fabeldjur. Och allt var knutet till inlägg av signaturen ”Helene”.
   Till ”Helenes” menageri av fantasifigurer kan vi nu också foga en till make förklädd Adonis och en underskön dotter, som stigen direkt ur sagan.
   Därtill omger hon sig med ett socialt nätverk av så mäktiga, vackra och betydelsefulla personer, att kungaparet framstår som enslingarna på Skäret.
   Det egendomliga i den här historien är emellertid, att vi ännu inte fått veta något mer i detalj om utlokaliseringen från Falsterbo till kungliga huvudstaden och ärebetygelsen att där agera mentor för prinsessan Sofia under hennes första tid som hjälpreda på Sophiahemmet


  2. charlotte skriver: 19 augusti, 2020

   Helene,
   Det beror väl på pandemins utveckling. Skulle det bli en stor rekyl i höst får man väl låna ut folk igen och Sofias hjälp är välkommen.


 5. ellinor blomquist skriver: 19 augusti, 2020

  Om nu Sofia har tjänst på Sofiahemmet-vrför då glida rut Sverige under semestertider-sist in brukar få semster sist av alla.
  Nej, Sofia har ingen anställning eller kalla det tjänstgöring på Sofiahemmet.Och framförallt ej som undersköterksa eller vårdbiträde.


 6. IngridR skriver: 19 augusti, 2020

  ”Utöver det jobbar prinsessan Sofia fortsatt för Project Playground och med Prinsparets stiftelse”, säger hovets informationschef. Skulle vara intressant att veta omfattningen av dessa ” jobb”!


 7. Pensionär skriver: 19 augusti, 2020

  Sofia har väl aldrig själv framhärdat att hon jobbar som undersköterska utan att hon hjälper till med städning och enklare saker som det inte krävs någon utbildning för. Fler i kungafamiljen borde faktiskt ställa upp på samma sätt men när andra besöker sjukhus är det för att fotas med läkare och få lite information som dom lika gärna kunde få via nyheterna, som vi andra får.


 8. Farbror Blå skriver: 19 augusti, 2020

  Helene, som du vet låter jag mig inte imponeras av hovets presschef Margareta Thorgrens alltmer komplexa tråcklande för att ”uppdatera” populasen
  ” Prinsessan Sofia fortsätter som vårdbiträde. Jobbet är på deltid, och hon rycker in då och då.”
  Denna typ av uttalande är uppenbart ämnad för utländsk press som inte är insatt i svensk arbetsrätt.
  Heltid eller deltid
  En normal heltidsanställning i Sverige är 40 timmars arbetstid per vecka. Heltid är detsamma som 100 procent. Om du jobbar deltid får du en lön som är uträknad efter hur många procent av en heltidstjänst du jobbar. Om du har deltidsjobb och arbetar under oregelbundna arbetstider är du timanställd och får lön per timme.

  Anställningsformer – Arbetsförmedlingen
  https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/arbeta-i-sverige/anstallningsformer


  1. Bror skriver: 19 augusti, 2020

   Tillåt en ur ”populasen” att göra ett inpass.
   Av synnerligen oklara skäl har hovets informationschef, Margareta Thorgren, blivit något av en allmän driftkucku här på sajten. Men som alltid när den populistiska svansen styr blir det fel.
   De som så här långt har yttrat sig om MT och hennes yrkesutövning har alldeles uppenbart obefintliga kunskaper om vad hennes arbete rymmer av synnerligen grannlaga överväganden.
   Låt mig ta några exempel för att visa vad jag menar.
   Vad slags information kommuniceras bäst/säkrast via den klassiska kommunikén? Vad kan ges off-the-record? Och till vem? Vad lämpar sig för den vanliga presskonferensen? Vad kommuniceras bäst i en personlig intervju?
   Minsta lilla eftertanke borde då få alla (nästan) att inse de språkliga och tankemässiga oceaner som finns mellan den slutgiltiga utformningen av den formella kommunikén och det avspända samtalet off-the-record.
   Till allt detta kommer så förmedlingen av den både önskvärda och nödvändiga bilden av ett majestät och hans familj i samklang med den politiska makten och dess valda representanter.
   Omvänt gäller självfallet att nidbilder av monarkin och dess representanter ska bemötas och vid behov bekämpas.
   Inte i något av ovanstående fall kan Margareta Thorgren sägas ha gått vilse i sin roll som informationschef vid hovet.
   De dumdryga kommentarer av slaget besserwisser som slungas mot MT visar därför uteslutande på egen okunnighet inom området.


  2. Farbror Blå skriver: 20 augusti, 2020

   Som framgår ”rycker man in då och då” är man timanställd, arbetar man deltid följer man ett schema på viss procent av heltid. Bara att acceptera.
   PR maskineriet arbetar för högtryck oavsett du värderar skribenternas kommentarer som dumdryga eller ej.
   För övrigt förbehåller jag mig rätten till min personliga uppfattning(vilket jag också särskilt nämnde i mitt inlägg) om M.T. på samma sätt som du förbehåller dig rätten att anmärka och läxa upp skribenterna du ogillar på daglig basis.


  3. Bror skriver: 21 augusti, 2020

   Farbror Blå
   Kliv upp ur sandlådan nu och uppträd som en vuxen.
   Börja med att skilja mellan sak och person.
   Hur mycket du än ogillar personen Bror, stärker du inte din sak genom att ständigt återupprepa dessa dina aversioner mot honom.
   Och läsarna är bra mycket klokare än du tycks tro.


 9. Bettan skriver: 19 augusti, 2020

  Kära nån, nu förstår jag varför fru Thorgren fick medalj. 😒 Duktig på vilseleda folket, samt kunna konstatera det är privat. Hovet blir mer sluten som en stat i staten.


  1. Kajsa Nilsson skriver: 19 augusti, 2020

   Bettan…Instämmer. Därför bör vi göra oss av med detta odemokratiska statsskick SNARAST!!!


 10. Lotta skriver: 19 augusti, 2020

  Charlotte
  Du och Sofia kan ju arbeta som Hjälparbetare.


 11. Helene skriver: 19 augusti, 2020

  charlotte.

  Alla sjukhus i Sverige, privata eller offentliga, dras med ekonomiska bekymmer. Privata är beroende av olika finansiärer osv.–Jag arbetar inte på Sofiahemmet (som du kanske förstår) förutom de 4 dgr. som handledare till Sofia. Det var de enda dagar som Sofia arbetade.–SAS-personalen som kom samtidigt fick inte en individuell handledare!–De har slutat för länge sedan.– Varför jag känner till Sofiahemmet är: 1: Jag är ju född o uppväxt i St-holm.–Under min utbildning arbetade jag där.-Min mor: arbetar på Sofiahemmet som barnläkare, (som jag nämnt här ovan)- Den redan befintliga personalen finns och skall så vara.


 12. PernillaA skriver: 19 augusti, 2020

  Bror , chapeau


 13. Regina Lindholm skriver: 19 augusti, 2020

  Jag har ingenting att kommentera bara att jag blir så ledsen när jag läser folks elaka kommentarer. Utstuderad mobbning som t.ex. texten om drottning Silvias nästipp och utseende överlag, Sofias arbete på Sofiahemmet, Victorias dåliga klädsmak – listan kan göras lång. Vart har respekten för andra människor försvunnit, oberoende om de är kungliga eller ingifta?


  1. Birthe Vejrum skriver: 23 augusti, 2020

   Den forsvandt samtidigt med internettets “velsigneser”!


 14. Marie skriver: 19 augusti, 2020

  Men, ….ställ era frågor direkt till Kungahuset via kungahuset.se
  Det är inte säkert att innehållet i artikeln grundar sig på en intervju med hovets personal


 15. PernillaA skriver: 19 augusti, 2020

  Vad har Charlotte med det att göra


 16. PernillaA skriver: 19 augusti, 2020

  Bror vilken lycka och ändå bitter


 17. Bettina skriver: 19 augusti, 2020

  Utmärkt pr-drag av Sofia både inrikes och utrikes……..


 18. mm skriver: 19 augusti, 2020

  Men “Bror” du är dig lik, fortsätter ironisera och raljera över Helene dag ut och dag in… Svårt att acceptera att hennes åsikter är precis lika mycket värda här som dina.


  1. Bror skriver: 20 augusti, 2020

   I mm:s sällskap skulle t o m Donald Trump framstå som en intellektuell bjässe.
   Den vetskapen räcker för min del.


  2. Birthe Vejrum skriver: 20 augusti, 2020

   mm – Bror sætter faktisk fingeren på pulsen her!******

   Farbror Blå – eftersom Sofia arbejder som FRIVILLIG (dvs. uden løn) så kan hun jo tage ferie når det passer hende, skulle jeg mene. 🙂


  3. Bror skriver: 20 augusti, 2020

   mm – igen!
   Ditt påstående om vad som bl a kännetecknar mig, rymmer en vanföreställning som tyvärr är alltför vanligt förekommande här bland kommentarerna.
   “Min åsikt är väl lika mycket värd som din, va!” Känns utropet igen?
   Med risk för att nu göra flera besvikna: Nej, åsikter är inte alls lika mycket värda. Det har de aldrig varit. Och det kommer de heller aldrig att bli.
   Den sannolika förklaringen till denna tankeröra är, att man ur rätten att fritt ge uttryck för sin åsikt felaktigt konkluderar, att den tidigare “friheten” också gäller för åsiktens innehåll. Men den sortens bevisföring är inte giltig. Här, liksom på så många andra ställen, måste man skilja mellan principiell f o r m och sakligt i n n e h å l l.
   mm, fundera nu en stund över “värdet” i följande åsikter:
   – “Lite stryk har inga barn dött av”
   – “Barn mår bäst av mycket kärlek och konsekventa föräldrar”


  4. Ulla Lundell skriver: 20 augusti, 2020

   Rätta mig om jag har fel, jobbade inte prinsessan Sofia som volontär på Sophia hemmet tidigare? Det finns väl inget som hindrar henne att göra det igen?

   Ulla


  5. Farbror Blå skriver: 20 augusti, 2020

   Birthe,
   Var vänlig projicera inte inlägg på mig som jag inte skrivit. Mitt inlägg handlar om hur hovet kommunicerar ut anställningsformen inför hösten och har absolut ingenting med ledighet att göra. En deltidstjänst är schemalagd på den procentsats man anställts för. Hoppar man in då och då (när behov uppstår) är man timanställd.
   Din kommentar är ett utmärkt exempel på hur det M.T säger kan uppfattas i andra länder.


 19. Ebbalin skriver: 20 augusti, 2020

  “Rycker in då och då”, innebär inte vare sig heltid eller deltid utan man anställs för ett pass i taget. Det kan bli 8 timmar en månad eller mer.


  1. Farbror Blå skriver: 20 augusti, 2020

   Precis, det hade varit korrekt – och mer lättbegripligt – om presschefen att inte nämnt deltid när det de facto inte handlar om deltid utan om strötimmar när behov uppstår, det som kallas timanställning.Ska S vara där utan lön och när hon själv vill är det väl att betraktas som prao. Det uppfattar jag inte att hovet menar en,igtbdevartiklar svenskdam.se nu producerar i ämnet.


 20. PernillaA skriver: 20 augusti, 2020

  I princip är hela diskussionen onödig.
  Ingen i kungafamiljen jobbar riktigt och kommer aldrig att göra det heller.


 21. Anna skriver: 20 augusti, 2020

  Att vara informationschef på hovet innebär att tillmötesgå en ofta tjurig chef (kungen som ofta inte är med på noterna), samt en drottning som gömmer sig bakom en aura av oåtkomlighet när det gäller ovälkomna frågor. Svårare än så är det inte. Varför komplicera det som Bror?


  1. Bror skriver: 21 augusti, 2020

   Anna
   Som försvuren Popperian, ger jag alltid (nästan) försteg för det enkla och okomplicerade. Men inte just här.


 22. Sara skriver: 20 augusti, 2020

  Helene,

  du är medveten om att Sophiahemmets personal är sökbar på nätet? Det är alltså väldigt lätt att kontrollera om dina uppgifter stämmer.


  1. Bea skriver: 26 augusti, 2020

   Sara,
   ja det ar verkligen latt att kolla.

   Dessutom att ta del av andra “foretags konfidiella uppgifter ” for att senare sjalv skriva om detta i media – det gar under en speciell rubrik.


 23. Bror skriver: 21 augusti, 2020

  Någon som hört talas om arbete ”pro bono”?


  1. Bea skriver: 25 augusti, 2020

   Bror,
   Bra kommentarer.

   Pro bono
   jajamensan – “for the public good” men det fattar ingen i denna samlingen vad det betyder.


 24. Daga skriver: 22 augusti, 2020

  Nu får Sofia passa sig för Sophiahemmet.Där verkar finnas skvallervärden i sfärerna.En barnläkare och en som leder kurser för vårdarbetare Undrar hur hon fick jobbet som instruktör åt prinsessan.Detta skvaller hoppas jag har nått den utsatta.


  1. Bea skriver: 26 augusti, 2020

   Daga,
   det hoppas jag verkligen att det har gjort.


 25. Birthe Vejrum skriver: 23 augusti, 2020

  Men søde Farbror Blå nu bliver der virkelig trasslet runt i tex och begrepp! Vi er HELT enige om, at fru Thorgren ikke er den mest lysende stjerne til at formulere sig på forståelig vis, og tydeligvis ikke har det store kendskab til fagbevægelsens sprog. Men det skal vel ikke gå ud over Sofia? Som egentlig bare vil give en hjælpende hånd med alt forefaldende arbejde som f.eks. sengevask ( og det sker i et særligt kælderrum med desinficerende midler og masser af vand) opvask/disk brygger kaffe eller f.eks. går rundt med en biblioteksvogn, som frivillig/volontär = gratis arbejdskraft.
  Og Helene de her omtalte arbejdsopgaver kræver bestemt ikke en “handledare” med en lægefaglig eksamen!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar