Hovets nya besked om prinsessan Sofia

Här är hovets nya besked om prinsessan Sofia – snart ett år efter beslutet som skakade kungafamiljen.

 

Det är snart ett år sedan som prinsessan Sofia, 35, fick se sin kungliga roll krympa ihop, i alla fall på sikt. Detta efter kungens enormt uppmärksammade beslut om vilka som numera utgör kärnan i Kungahuset:

”Konungen och Kronprinsessan är, tillsammans med Drottningen och Prins Daniel, Sveriges främsta representanter inom landet och gentemot andra stater” kunde man läsa i den hovkommuniké som slog ner som en bomb den 7 oktober 2019 – och som tydligt klargjorde att Sofia, Carl Philip och Madeleine bara kommer att ha kungliga uppdrag i den utsträckning som kungen beslutar.

Så vad innebär allt detta för prinsessan Sofia inför hösten som kommer – nu snart ett år senare? Ja, bland annat att hon är fri att fortsätta sitt arbete som vårdbiträde och extraresurs på en av Sophiahemmets vårdavdelningar. En sjukhusvardag, där hon bland annat städar, desinficerar sängar och hjälper till i köket.

Prinsessan Sofia om sjukhusjobbet

Prinsessan Sofia på Sophiahemmet.

Snart är prinsessan Sofia tillbaka i sin sjukhusvardag med städning och kökstjänst.

– Prinsessan planerar att fortsätta sin tjänstgöring på Sophiahemmet, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

– Den är på deltid och så har det varit tidigare också.

– Utöver det jobbar prinsessan Sofia fortsatt för Project Playground och med Prinsparets stiftelse. Och om så krävs kommer hon även att gå in i officiella sammanhang.

En jobbplan för hösten som Sofia själv verkar mycket nöjd med:

– Att få uppleva sjukvården inifrån, att få möta patienter, och att få se sjuksköterskor in action – jag kan ärligt säga att jag sällan har varit så imponerad. Det har varit en helt enastående erfarenhet, sa hon vid Sophiahemmets examenshögtid i våras.

Prinsessan Sofia.

Prinsessan Sofia fortsätter som vårdbiträde. Jobbet är på deltid, och hon rycker in då och då.

Kungafamiljen och Sophiahemmet

Sophiahemmet i Stockholm.

Sophiahemmet är ett privatsjukhus med lång kunglig historia. Här finns sju operationssalar och 40 vårdplatser.

Sophiahemmet invigdes år 1889 och är ett av Sveriges äldsta privata sjukhus. Det ligger vid Valhallavägen i Stockholm och grundades av kungens farfars farmor drottning Sofia, som också givit sjukhuset sitt namn.

Drottning Sofia (1836-1913).

Drottning Sofia (1836-1913).

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna.