Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovets nya plan: spara pengar

20 sep, 2016, 15:07 
AvJohanna Lejon
Annons
KungafamiljenStella

Det här året måste kungahuset hålla hårt i plånboken. 2015 års intensiva program, med bland annat kungligt bröllop mellan Carl Philip och Sofia, fick nämligen institutionen att gå med förlust.

– Vi får se till att ha lägre kostnader och spara in i år, säger hovets ekonomichef Jan Lindman till dinapengar.se.

När regeringen, under tisdagsförmiddagen, presenterade sin höstbudget fanns hovstatens negativa resultat med i beräkningen: “Verksamheten inom hovstaten resulterade 2015 i en negativ kapitalförändring om 1,2 miljoner kronor. Utfallet är en följd av en relativt omfattande verksamhet med stora arrangemang under året.”

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Det är ett konstaterande som Jan Lindman väljer att kommentera:

– Det har i huvudsak sin grund i att vi hade ett bröllop, som innebar ökade kostnader. Att vi har haft den här typen av evenemang har inte inneburit att vi får mer pengar. Vi gör inte av med mer pengar utan vi blir tvungna att omprioritera.

Eftersom verksamheten vid hovet har varit så omfattande det senaste året så föreslår regeringen ett ökat budgetanslag. Nästa år kommer summan uppgå till 137 miljoner kronor.

Av: Ellen Myrgård Lindén.

Foto: Stella Pictures

Annons