Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovets oväntade besked: Kungen och drottning Silvia lämnar Stockholm

03 maj, 2021, 15:21 
Kungen Drottning Silvia

Nästa vecka lämnar kungaparet tryggheten innanför slottsmurarna – för första gången på ett halvår. Men hovet tar inga risker.

Annons
Det här är kungaparetBrand logo
Det här är kungaparet

Nästa vecka ser vi drottningen på ett ”vanligt” uppdrag igen – för första gången på mycket, mycket länge.

Det har faktiskt inte hänt sedan i höstas.

Men nu lämnar kungaparet Stockholm, för att nästa tisdag inviga den nya utställningen i parken på sitt sommarslott Solliden.

Kungen har bjudit in Bertil Vallien, en av världens mest välkända glaskonstnärer, för att skapa en utställning, och det är kungen själv som ska ”klippa bandet”, med drottning Silvia som sidekick.

Kungen inviger Bertil Vallien-utställningen på Solliden

Men hovet tar inga risker, trots att kungaparet är vaccinerade sedan i mitten av januari: Utställningen och invigningen äger rum i Engelska parken, ett utomhusgalleri med himlen som tak.

– Och det är heller ingen stor invigning, det är egentligen bara media som deltar, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

I utställningen, som har fått namnet Gatekeeper, ska Bertil Vallien visa de stora glasskulpturer som han har skapat direkt till Solliden.

Annons

– Vi är jätteglada över samarbetet med Bertil Vallien och det är fantastiskt att en av världens främsta glasformgivare kommer att göra sin första riktiga ”Open Air”-utställning hos oss på Solliden, säger Carolina Thaysen som är verksamhetsansvarig på Sollidens Slott.

Men Victoriadagen då – hur blir det med den?

Ja, den hänger på en skör tråd.

– Vi hoppas självklart att vi i år ska kunna fira kronprinsessans födelsedag här på Solliden som vanligt. Men exakt hur firandet kommer att se ut vet vi inte än, säger Solliden-chefen Carolina Thaysen.

– Det beror helt på smittläget och vilka restriktioner som gäller just då. Vi återkommer längre fram med mer information kring hur dagen kommer att se ut.

Kronprinsessan Victoria Victoriadagen Solliden 2019
Festligt – och fullsatt. Så här knökfullt brukar det vara när Victoria firas på Solliden.

Förra året var firandet på Solliden inställt, men det blev i alla fall en coronasäkrad födelsedagskonsert i Borgholms slottsruin.

Kronprinsessfamiljen Sollidens slott Prinsessan Estelle Prins Oscar Kronprinsessan Victoria Prins Daniel 2020
Kronprinsessfamiljen framför sommarslottet.

Utställningen Gatekeeper öppnar i slottsparken den 12 maj 2021. I slottets paviljong fortsätter utställningen Kungliga Somrar om kungens liv på Solliden.

Foto: TT.

Annons