Hovets oväntade besked om Silvia – efter alla frågetecken

Med en pågående pandemi som har avtagit med inte försvunnit måste kungahuset fortsätta planera långsiktigt.

Snart är semestern slut och det gäller även för kungaparet, men frågan är hur hösten kommer se ut. Efter en vår med pandemi där de varit isolerade på Stenhammars slott har de nu spenderat sommaren på Solliden, i sällskap med Victorias och under en kortare tid Carl Philips familj.

När det kommer till Folkhälsomyndighetens rekommendationer är det inte mycket som har förändrats, förutom kring resandet, och då speciellt inom landet. Hovet har en plan för hösten, men den kan ändras beroende på situationen.

– Det finns självklart en planering, men sedan finns det lite olika planeringar beroende på just rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och övriga världen, hur man reagerar, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Under våren har det varit Victoria som representerat kungahuset på många av uppdragen, men det är inte säkert att det blir samma sak efter sommaren.

– Om vi haft en planering under våren så kommer vi kanske planera något annorlunda för nu är det ju mer ett faktum att corona med restriktioner kommer vara mer långvarigt än vad man kanske trodde under våren. Utifrån det så får kan ju vi göra en mer långsiktig planering, säger Thorgren.

– Vi utgår alltid från statschefen, och utifrån det så planerar vi. I och med restriktioner kommer det ju vara olika planering beroende på situationen, fortsätter hon.

Kungens födelsedag 2020 på slottet Stenhammar.

Kungen och Silvia bodde på Stenhammars slott under våren, nu har de varit på Solliden i nästan två månader.

Öppnar för fysiska möten

Under våren har det varit mycket digitala möten och samtal, men även det kan förändras till hösten, nu när alla har börjat vänja sig vid den nya verkligheten som tvåmetersregeln innebär.

– Det viktigaste för oss är att förhålla oss till restriktionerna, men utifrån det så kan man ju ändå agera på olika sätt. Naturligtvis så är det fortsatt digitalt när det är görligt, men det finns ju möjlighet till fysiska möten också. Men återigen så att man följer restriktionerna, säger Thorgren.

För kungen och Silvia kan det mycket väl innebära fler och mer aktiva uppdrag under hösten.

Foto: TT