Hovets säkerhetsoperation för kungen och kronprinsessan Victoria – platsen hålls hemlig

Säkerhetsåtgärderna när kungafamiljen reser är givetvis många. Här är beslutet för att skydda kungen och kronprinsessan Victoria.

Slå på ljud

Klockan 09.51 i morse lämnade kungen semesteridyllen på Solliden och åkte mot Stockholm i regeringsplanet. Detta för att delta i en skifteskonselj där den omvalda statsministern Stefan Löfven och hans ministrar presenteras för kungen.

Även kronprinsessan Victoria tvingas avbryta semestern för att närvara vid skifteskonseljen på kungliga slottet i Stockholm. Men var kronprinsessan befinner sig – huruvida hon redan är i huvudstaden, eller om hon är på väg dit just nu är ännu oklart.

Kungen reste tillsammans med hovets informationschef Margareta Thorgren.

SUVAD MRKONJIC

Säkerhetsåtgärderna för kungen och kronprinsessan

Det som är klart är att Victoria inte reser tillsammans med sin pappa. Detta eftersom kungen och kronprinsessan aldrig reser i samma flygplan.

Den sittande monarken och kungligheten näst på tur i successionsordningen ska nämligen inte befinna sig i samma plan – om det otänkbara skulle ske, och en olycka inträffar.

Kungen lämnade familjesemestern i regeringsplanet.

SUVAD MRKONJIC

Samma sak gäller för politiker. Exempelvis ska statsministern och vice statsministern heller aldrig flyga tillsammans, enligt interna riktlinjer. Något som också partiledarna är försiktiga med.

– De fyra partiledarna har heller aldrig åkt i samma plan eller kommer aldrig att göra det, har tidigare statsminister Fredrik Reinfeldts presschef Roberta Alenius sagt till SVT.

Kungens packning lyfts in i planet.

SUVAD MRKONJIC

Promenerar till slottet

Under förmiddagen anmälde statsminister Stefan Löfven i riksdagens kammare vilka statsråd som ska ingå i regeringen. Efter det lämnar de riksdagen för en promenad mot kungliga slottet i Gamla stan i Stockholm.

Där sker det formella regeringsskiftet vid en skifteskonselj, med kungen som ordförande. Kronprinsessan Victoria, talmannen och den nya regeringen närvarar.