Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovets succé - gjorde alla rätt

20 apr, 2016, 13:00 
AvJohanna Lejon
Ett tydligt pressmeddelande. En presskonferens i tid. Vid denna födsel gjorde hovet alla rätt.
Annons
Thorgren

Då prins Oscar föddes i mars i år utbröt stor förvirring. Ett pressmeddelande skickades ut av hovet på kvällen den 2 mars. Det löd:

“Prins Daniel möter media i dag, onsdagen den 2 mars kl 22.30 i Rydbergska rummet (hus H2) på Karolinska sjukhuset i Solna. Rydbergska rummet ligger i den gula tegelbyggnaden, hus H2, mitt emot Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Giltig presslegitimation erfordras för inpassering till Rydbergska rummet”.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av pressmeddelandet framgick varken om ett barn hade fötts eller hur barnet mådde. Förvirring utbröt. Flera medier skrev fel. Någon påstod till och med att “Victoria har fött ett barnbarn”. Pressmeddelandet skickades dessutom ut bara 50 minuter innan presskonferensen skulle börja. Det gjorde att några journalister inte hann fram i tid. Väl där och då, av presskonferensen, framgick dock att kronprinsessparet hade blivit föräldrar till en liten Oscar. Men vägen dit var rörig.

Annons

Denna gång, då Carl Philips och Sofias barn skulle födas, hade hovet en helt annan strategi. Pressmeddelandet från Riksmarskalken var tydligt och klart. Det framgick att ett barn hade fötts och att mor och barn mådde bra. Meddelandet om presskonferensen kom ut i god tid före medieträffen började. Väl på plats på Danderyds sjukhus bjöds det till och med på kaffe och kaka. Hovets informationschef Margareta Thorgren förklarade klart och tydligt hur allt kring presskonferensen skulle gå till.

Kort sagt: hovet gjorde alla rätt!

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures

Annons