Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovets trista besked om Sofia – funnits tecken

17 mar, 2024, 10:00 
Här är anledningen bakom Sofias frånvaro – och det trista beskedet från hovet.
Annons

Ända sedan prinsessan Sofia sa "ja" till prins Carl Philip för drygt nio år sedan, har hon charmat hela svenska folket – och världen.

– Hon är så bra socialt och fungerar i alla miljöer, har historiken Herman Lindqvist uttryckt det.

På senaste har dock prinsessan Sofia inte synts till särskilt mycket. Och det kan dröja tills nästa gång.

Sanningen bakom prinsessan Sofias mystiska frånvaro!Brand logo
Sanningen bakom prinsessan Sofias mystiska frånvaro!

Trista beskedet om prinsessan Sofia – därför syns hon inte

Ja, enligt hovets officiella kalender finns nämligen inte prinsessan Sofias namn uppskrivet en enda gång – och den sträcker sig hela vägen fram till maj. Det är alltså oklart när Sofia tar på sig nästa prinsessuppdrag, men det väntar flera statsbesök inom närtid och då brukar Sofia vara med.

Det är inte första gången Sofias kalender ekar tom. Hovet har tidigare förklarat att det beror på att hon jobbar mycket med prinsparets stiftelse, och sina andra projekt utanför det kungliga. Det är en stor kontrast till kronprinsessan Victoria, som arbetar ute i det offentliga nästan varje dag.

Annons

Men det har faktiskt funnits tecken på detta i många år. Dels är Victoria tronarvinge, vilket gör att hennes roll skiljer sig rejält mot Sofias.

När kungen 2019 valde att smalna av kungahuset och ta bort Carl Philip och Sofias barns titlar berättade paret i en intervju med Dagens Nyheter om deras tankar kring framtiden:

– Direkt kanske inte våra roller ändras jättemycket. Men långsiktigt, i och med att man kommer att fokusera på statschefen och blivande statschefen med familj, så kommer det bli lite friare även för oss. Eller hur, sa Sofia då.

– Vi kommer att finnas där och stötta statschefen och blivande statschefen.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip
Sofia och Carl Philip ute på jobb i februari.JESSICA GOW

Prinsessan Sofias framtidsbesked – efter kungens beslut

I samma intervju konstaterar prinsparet tydligt att de gör som statschefen – alltså kungen – önskar. Det finns också kungliga tillfällen som de garanterat dyker upp på:

Annons

– Statsbesök och ceremoniella uppgifter, som riksdagens öppnande och Nobel. De sakerna har varit självklara. Det har varit väldigt tydligt att önskan är att vi ska vara med, sa prins Carl Philip i intervjun.

Ja, det är alltså tydligt att Sofia har en roll i kungahuset som innebär att hon "slipper" jobba med officiella programpunkter varje dag, på samma vis som Victoria.

I intervjun med Dagens Nyheter får prinsparet frågan om de kommer fortsätta synas som de gjort dittills:

– Om det önskas så, ja. Vi har även haft flera olika officiella uppdrag i hela Sverige och även utomlands. Om det önskas att vi fortsätter på det sättet också, så gör vi självklart det. Så frågan om vad som ska hända är sann och viktig. Men det är svårt att specificera. Kravspecifikationen beror på när i tiden som du frågar.

Foto: TT

Annons