Hovexperten: ”Det är över för drottning Elizabeth”

Drottning Elizabeth, prins Charles och Camilla med sina hundar

Är det ett smygande tronskifte vi just nu ser i brittiska kungafamiljen? Coronaviruset har i praktiken satt prins Charles på tronen.

 

Ska det sluta så här snopet? Ska coronakrisen verkligen sätta stopp för drottning Elizabeth?

Ja, kanske är det den bistra verkligheten, i alla fall enligt brittiska The Telegraph.

– Drottningens regenttid är i praktiken över, säger hovexperten Andrew Morton – och syftar på att drottningen inte kommer att kunna fullgöra sina kungliga plikter under överskådlig framtid.

Drottning Elizabeth på väg till sin karantän på Windsor Castle.

Hundarna, en tröst i isoleringen.

Efter 68 år som regent har hotet från coronaviruset – och risken för att 94-åriga Elizabeth ska bli svårt sjuk i covid-19 – tvingat henne att dra sig tillbaka från det jobb hon sätter före allt annat. Kanske till och med före sin familj.

– Det är väldigt sorgligt, men jag kan inte se hur drottningen ska kunna återgå till sitt arbete, säger Andrew Morton.

– Coronaviruset kommer inte att försvinna, det kommer att finnas bland oss i månader, om inte i år. Och det skulle vara alldeles för riskabelt för drottningen att börja möta allmänheten igen. Det har hon alltid älskat att göra, men nu har hon inte råd att ta den risken.

Drottning Elizabeth.

Drottning Elizabeth beskrivs ofta om ”ovanligt osentimental”. Men mötena med allmänheten kommer hon nog ändå att sakna.

Samtidigt är det just de där mötena som den brittiska kungafamiljens arbete ständigt kretsar kring. Det är faktiskt inga som är lika bra som de på att småprata med folk, det såg jag själv på nära håll när prins William och Kate var i Stockholm på officiellt besök hos svenska kungafamiljen för två år sedan. Kate och William skötte det där småpratet ledigt, varmt och personligt.

Kate och William med Victoria i Stockholm 2018

Kate och William träffar folk, till höger kronprinsessan Victoria.

Drottning Elizabeth – vad händer nu

Så vad händer om drottningen måste dra sig tillbaka? Kommer drottning Elizabeth att abdikera? Svar: Inte en chans. Men flera brittiska bedömare tror att det kan bli tal om en så kallad regency, vilket innebär att prins Charles i praktiken fungerar som regent, även om han inte formellt har övertagit tronen.

Prins Charles.

Prins Charles.

Så kanske är det dags nu för prins Charles att börja jobba ”på riktigt”, det som han gått och väntat på i hela sitt 71-åriga liv? Ja, inte rent formellt. Men i praktiken.

Drottning Elizabeth, prins Charles, prins George och prins William

Drottningen med sina tre tronarvingar: Prins Charles, prins William och prins George.

Å andra sidan: Drottningen Elizabeth är ändå Drottningen, och otroligt betydelsefull i sin roll som samlande symbol. Och även i sin coronaisolering jobbar denna 94-åring på: Hon går igenom dokument  från den brittiska regeringen, varje dag.

Drottning Elizabeth med premiärminister Boris Johnson.

Drottningen med premiärminister Boris Johnson, innan coronaisoleringen började.

Foto: TT.