Hovexperten: ”Meghan och Harry valde namnet Lilibet för att stärka sin kungliga status”

Drottning Elizabeth Meghan Markle Prins Harry

Det stormar kring Meghan och Harry – igen. Flera experter hävdar att de valde namnet Lilibet för att säkra sitt kungliga varumärke.
Meghan Markle och prins Harry har fått en dotter
Slå på ljud

Meghans och Harrys lilla dotter har bara hunnit bli sex dagar gammal, men hennes namn Lilibet har redan hamnat mitt i ett kungligt storbråk:

Meghan och prins Harry har under dagen förklarat krig både mot brittiska hovet och mot tv-jätten BBC, som de har hotat att stämma genom advokatbyrån Schillings.

LÄS MER: Från poolen till jätteköket – se bilderna inifrån Meghans och Harrys lyxhus

Allt kokar ner till om det stämmer att drottningen fick kännedom om namnet Lilibet i förväg. Eller inte.

Det lutar åt att drottningen var informerad. Men var hon tillfrågad, eller ställdes hon bara inför fullbordat faktum? Å andra sidan: Meghan och Harry har ställt sig utanför det brittiska kungahuset och bör ju ha rätten att döpa sitt barn till exakt vad de vill.

Meghan, Harry och bråket med brittiska kungafamiljen

Meghan Markle Prins Harry Drottning Elizabeth

Meghan, Harry och drottningen.

Men namnet Lilibet attackeras även från andra håll. Flera hovexperter säger rakt ut att de tror att namnvalet är ett strategiskt drag och ett sätt för Meghan och Harry att ”casha in” på kungafamiljen.

Enligt detta sätt att se på saken skulle Meghan och Harry helt enkelt ha valt namnet Lilibet för att försäkra sig om att världen för alltid kommer att vara påmind om deras band till den brittiska kungafamiljen – även om deras kungliga titlar skulle dras in.

– Jag tror att de använder namnet Lilibet för att säkra sitt varumärke, varumärket Sussex, och för att skapa en förbindelse till kungahuset, säger hovexperten Angela Mollard.

Lilibet – drottning Elizabeths privata smeknamn

Men för drottningen är Lilibet ett namn som bara har använts i det mest privata, och enbart av hennes nyligen avlidne man prins Philip. ”Inte ens prins Charles skulle drömma om att kalla sin mamma Lilibet” säger brittiska hovexperten Angela Levin.

Drottning Elizabeth Prins Philip med barnbarnsbarnen

Det var bara i sådana här mycket privata sammanhang som prins Philip – och ingen annan – kärleksfullt kallade sin hustru för Lilibet.

Men nu kommer drottningen alltså få se detta sitt smeknamn valsa runt i all världens medier i resten av sitt liv – och mediestormen är redan total, trots att baby Lilibet kom till världen så sent som i fredags.

LÄS MER: Därför blir Meghans dotter inte prinsessa

LÄS MER: Polisen hemma hos Meghan och Harry – efter prins Philips död

LÄS MER: Privata kungliga vardagsrummet som chockar alla – se bilden

Foto: TT.