Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovexpertens känga till brittiska kungahuset efter fejkade bilden: "Underskattar vår intelligens"

12 mar, 2024, 09:00 
Vendela Lönnqvist
TT, AP
Det är inga glada miner från hovreportern efter den fejkade bilden på Kate.
Annons

Svensk-brittiska reportern Sara Mitchell-Malm är mycket skeptiskt till brittiska hovets krishantering.

Hovet bekräftar: Prinsessan Kate opereradBrand logo
Hovet bekräftar: Prinsessan Kate opererad

Fejkade bilden på Kate och barnen

Detta i efterdyningarna av prinsessan Kates mycket hemliga men omtalade bukoperation – och hovets beslut att ignorera vågen av konspirationsteorier som uppkommit till följd av Kates två månader långa frånvaro.

Kate ber om ursäkt efter fejkade bilden

Under måndagen gick Kate ut på sociala medier och bad om ursäkt för den fejkade bilden.

"Som många amatörfotografer experimenterar jag ibland med redigering. Jag ville be om ursäkt för eventuell förvirring som familjebilden vi delade igår orsakade. Jag hoppas att alla som firade hade en väldigt glad mors dag. C", skrev prinsessan i inlägget på X.

Annons

Hovreportern skeptisk till hanteringen av Kate

Och även om Sara Mitchell-Malm kan ha viss förståelse för dilemmat att få samtliga barn att titta in i kameran och le samtidigt, kritiserar hon Kensington-palatset för att överhuvudtaget ha publicerat bilden.

"De har i över två månader sett konspirationsteorierna spridas i sociala medier, hört de allt högre ropen efter ett livstecken från prinsessan Kate, bevis på att hon mår bra efter den mystiska magoperationen i början av januari. De tog en snabb titt på fotot och sa; 'det där blir bra, dom dumma hjonen kommer nöja sig'", skriver hon i en krönika på Expressen.

Anser att det skapar frågetecken

Att de också lät Kate ta fallet när rösterna höjdes kring den manipulerade bilden, visar på hovets underskattande av situationen:

Annons

"Att be undersåtar och press att respektera tre månaders radiotystnad för att Kate genomgått en operation, när samma hov har för vana att paradera henne framför världens kameralinser bara timmar efter att hon fött barn, skapar frågetecken. Att sedan aktivt välja att publicera ett illa redigerat foto som bevis på prinsessans goda hälsa och framgångsrika återhämtning är att underskatta allas vår intelligens."

"Underskatta allas vår intelligens"

Hon menar att det skapar en ordentlig skada, eftersom konspirationsteoretiker i "mörka hörn av 'före-detta-Twitter'" redan gottar sig väl på illvilliga rykten.

"Det brittiska kungahusets krishantering ska vara som de svanar de äger: lugn, majestätisk, och vit som snö. Oavsett hur panikartat de än paddlar under ytan."

Annons