Hovexperterna svarar: Därför får de kungliga inte stänga sin egen bildörr

NU GRATIS

Svensk Damtidnings hovexperter står till ert förfogande. Nu svarar vi på varför det blev sånt rabalder när Meghan stängde sin egen bildörr – och vilket tv-program kungafamiljen helst ser.

Läsaren Anna undrar hur det går till när kungafamiljen ska svida om för fest:

När dom ska klä upp sig med klänning och alla smycken sker det på slottet?

Svensk Damtidnings hovexpert Helena Wiklund svarar: Ja, absolut! Bor man som kungaparet på 192 rum och kök så har man ju plats för särskilda påklädningsrum, eller dressing rooms. Och det gäller förstås även för kronprinsessan Victoria och prins Daniel som har 42 rum och kök på Haga slott. Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria har var sin kammarjungfru som sköter garderoben, lägger fram galaklänningen och ser till att rätt skor och accessoarer är på plats. När det gäller hovfrisörerna så arbetar de alltid på plats hemma hos kungafamiljen, det finns frisörrum både på Haga och Drottningholm. Så chansen att få se kronprinsessan i frisörstolen på Axéns är tyvärr noll! ?

Hovfrisören i full fart mot slottet. Det finns frisörrum både på Haga och Drottningholm

Hovfrisören Peter Hägelstam i full fart mot slottet.

Nathalie är tillbaka med en fråga om vad kungafamiljen helst ser på tv:

Vilka är kungafamiljens favoritprogram?

Redaktionens hovexpert Helena Wiklund svarar: Drottningen gillar SVT:s Fråga Doktorn, särskilt när det handlar om hennes egna hjärtefrågor äldrevård och demens. Dessutom har hon ju medverkat själv. Prinsessan Estelle älskar Bollibompa, och ännu roligare blev det förstås när mamma och pappa var på besök i studion och fick träffa Draken! Chris har berättat att prinsessan Madeleine älskar att sträcktitta på serier, som The Crown om brittiska kungafamiljen och Suits, med Meghan Markle. Själv är han mer för att lyssna på musik. Prins Daniel gillar sportsändningarna och kungen tittar på naturprogram och nyheterna.

Sofia ställer en fråga om det brittiska hovet och veckans snackis om när Meghan stängde en bildörr:

Det blev väldigt mycket rabalder när hertiginnan Meghan stängde bildörren själv efter sig. Varför får de kungliga inte stänga sin egen bildörr?

Svensk Damtidnings hovexpert Margareta Gotthardsson svarar: Främst beror det på att det inte är kungligt nog att stänga sin egen dörr efter sig, en gammal tradition som lever kvar helt enkelt. Dessutom handlar det om respekt mot personen de ska möta. Kungligheterna ska gå ur bilen och genast vara riktade mot den som möter upp dem, alltså inte vända ryggen mot för att stänga sin dörr.

Ann undrar om kungafamiljens val av accessoarer:

De kvinnliga kungligheterna har ofta en, till kläderna matchande, blombukett i handen när de är ute på uppdrag – har de med sig den själva, som en accessoar, eller får de den från någon eller…? Berätta gärna om syftet och varifrån det kommer.

Redaktionens hovexpert Margareta Gotthardsson svarar: Nej, kungligheterna har inte med blommorna själva, utan de får blommorna när de anländer till sina uppdrag, som en välkomstgåva från arrangören. Om kungligheterna får en blomsterbukett tas den med hem. Om det är en större mängd blommor, som när kungen eller kronprinsessan firas på sina namnsdagar exempelvis, går det till på andra sätt. Då brukar blommor skickas till olika ålderdomshem eller liknande, så att även andra får njuta av de vackra blommorna.

Läs också: Experterna svarar: ”Hon sträckkollar serier på Netflix”

Läs också: Experterna svarar: Det här är drottning Silvias favoritgodis