Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovfrisören avslöjar sina hemligheter: "Det viktigaste är att tiaran sitter fast"

10 dec, 2016, 07:00 
AvJohanna Lejon
Ingen är mer insatt i Nobelfrisyrerna är hovfrisören. Nu avslöjar han sina hår-hemligheter.
Annons

Svensk Damtidning har mött hovfrisör Peter Hegelstam, för ett samtal om tiaror och hår.

– Det viktigaste är att den sitter! Bär man sin tiara och den glider så blir man både stel i ryggen och väldigt handikappad. Man kan inte röra på sig på ett naturligt sätt. Sedan finns det såklart hur många andra aspekter kring tiaror och frisyrer för alla tiaror är olika, de har olika ålder, olika traditioner och olika känslighet, säger Peter Hägelstam.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Att bara använda det gamla knepet hårspray för att fixera frisyren fungerar inte alltid.

– Hårspray kan förstöra pärlor, de kan gulna av det, och lack från spray gör stenar matta.

Istället får man förlita sig på olika typer av öglor och finurliga fästen för att få tiarorna att sitta.

– Alla diadem har fästpunkter, till exempel kan man göra en flätning under, eller så kan man tvinna håret eller binda diademet med hårnät som man sicksackar i kanterna. Det finns massor av olika tekniker! Olika tekniker passar olika diadem.

Annons

Hur lätt det är att fästa en tiara beror också på hur tight eller luftig frisyren är. En tight frisyr ger ett automatiskt stöd till hårsmycket medan ett luftigare svall kräver mer förarbete.

Peter Hägelstam är en hårkonstnär utan dess like. Och det är inte alltid han har mycket tid.

– Hur lång tid det tar att göra en sådan här frisyr? Jag tar den tid jag får! Det kan variera väldigt. Vid ett stort besök kan program spricka och då gäller det att man är snabb för kungligheterna kan inte komma för sent. Men jag gillar heller inte att ha för mycket tid, då tänker jag för mycket. Jag måste hålla en viss hastighet och ha en viss press på mig. Det ultimata är 45 minuter till en timme. En timme och en kvart är för mycket.

Av: Johanna Lejon.

Foto: Stella Pictures.

Annons