Hovpersonalen talar ut om Maria Teresas skräckvälde

Hovpersonalen talar ut om Maria Teresas skräckvälde
Maria Teresa av Luxemburg är i blåsväder. Nu anklagas hon av före detta anställda för att ha skapat ett skräckvälde i hovet.
Annons

Jeannot Waringo har, på uppdrag från Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel, gjort en utredning av landets monarki. Rapporten ska främst handla om hertigfamiljens utgifter – men det har också framkommit en hel del oroväckande information om hur deras personal mår.

Annons

Storhertiginnan Maria Teresa uppges nämligen vara en väldigt besvärlig arbetsgivare. Enligt Royal Central visar rapporten att hela 51 anställda försvunnit – antingen avskedats eller sagt upp sig – från hovet mellan 2014 och 2019. Det råder ett klimat av rädsla i hovet, kan man läsa i rapporten:

“De anställda känner ångest över att behöva bli utskällda eller sparkade.”

Maria Teresa styr med järnhand

Maria Teresa och Henri har varit gifta i 39 år.
Annons

Personalen känner sig ständigt obekväma och vaktar alltid sina tungor, står det i rapporten. I vissa fall har läget varit så illa att anställda har sjukskrivit sig på grund av pressen.

I rapporten framgår också att Maria Teresa tagit på sig att hantera alla personalärenden. Detta måste ändras, menar rapportförfattaren.

– Det finns, enligt mig, ingen annan lösning, säger Jeannot Waringo.

Försvaras av Henri

Rapporten har redan hunnit skaka om monarkin i Luxemburg. Efter att ha läst rubrikerna i landets tidningar gick storhertigen Henri ut på Instagram och försvarade sin hustru.

Annons
“Nu har artiklar publicerats där min fru blir orättvist utpekad, mamman till mina fem barn och en väldigt kärleksfull farmor. Hela min familj lider. Varför attackerar man en kvinna? En kvinna som försvarar andra kvinnor? En kvinna som inte ens fått möjligheten att försvara sig?”, skrev Henri.

“Hennes pliktkänsla under de 39 år som hon har tjänat landet tillsammans med mig är exemplarisk, livsnödvändig för mig. Vi kommer att fortsätta tjäna er, vara där för er och för Luxemburg.”

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

4 kommentarer till “Hovpersonalen talar ut om Maria Teresas skräckvälde”

 1. josefin skriver: 3 februari, 2020

  5 àr är ett kort perspektiv med tanke pà att MT varit “first lady”i 39 àr. Har man kanske anställt fel sorts människor pà sistone?


 2. Jeanette skriver: 3 februari, 2020

  Varför basar hon över personalärenden? Kan man inte ha en personalintendent som sköter sådant?


 3. Monarkist skriver: 3 februari, 2020

  Josefin. Det är kanske nu det kryper fram? Eller så har beteendet vuxit fram under årens lopp? Vi vet inte säkert. Att vara furstinna, drottning eller något som motsvarar, innebär inte per automatik att man är en bra arbetsgivare. Jag hoppas att man kommer fram till något som blir bra för båda sidor.


 4. Mon skriver: 4 februari, 2020

  “Storhertiginnan”? Finns det en lillhertiginna också?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar