Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovpersonalen talar ut om Maria Teresas skräckvälde

03 feb, 2020, 09:13 
Maria Teresa av Luxemburg är i blåsväder.Nu anklagas hon av före detta anställda för att ha skapat ett skräckvälde i hovet.
Annons
Har du koll på snackisarna från vecka 5?Brand logo
Har du koll på snackisarna från vecka 5?

Jeannot Waringo har, på uppdrag från Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel, gjort en utredning av landets monarki. Rapporten ska främst handla om hertigfamiljens utgifter – men det har också framkommit en hel del oroväckande information om hur deras personal mår.

Storhertiginnan Maria Teresa uppges nämligen vara en väldigt besvärlig arbetsgivare. Enligt Royal Central visar rapporten att hela 51 anställda försvunnit – antingen avskedats eller sagt upp sig – från hovet mellan 2014 och 2019. Det råder ett klimat av rädsla i hovet, kan man läsa i rapporten:

“De anställda känner ångest över att behöva bli utskällda eller sparkade.”

Maria Teresa styr med järnhand

Maria Teresa och Henri har varit gifta i 39 år.

Personalen känner sig ständigt obekväma och vaktar alltid sina tungor, står det i rapporten. I vissa fall har läget varit så illa att anställda har sjukskrivit sig på grund av pressen.

Annons

I rapporten framgår också att Maria Teresa tagit på sig att hantera alla personalärenden. Detta måste ändras, menar rapportförfattaren.

– Det finns, enligt mig, ingen annan lösning, säger Jeannot Waringo.

Försvaras av Henri

Rapporten har redan hunnit skaka om monarkin i Luxemburg. Efter att ha läst rubrikerna i landets tidningar gick storhertigen Henri ut på Instagram och försvarade sin hustru.

“Hennes pliktkänsla under de 39 år som hon har tjänat landet tillsammans med mig är exemplarisk, livsnödvändig för mig. Vi kommer att fortsätta tjäna er, vara där för er och för Luxemburg.”

Foto: TT

Annons