Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Chris måste agera – för att rädda situationen

02 mar, 2024, 10:00 
Så bör Chris O'Neill bete sig i Sverige för att få bättre rykte.
Annons
Chris O'Neills comeback med Madeleine – efter frånvaronBrand logo
Chris O'Neills comeback med Madeleine – efter frånvaron

Chris O'Neill har har en helt annan bakgrund än det kungliga liv som hustrun prinsessan Madeleine växt upp i. Han har heller aldrig haft något intresse av att synas i det kungliga rampljuset och valt att fokusera på sin business.

Sedan flera år tillbaka är Chris och familjen bosatta i Florida, men planen är att senare i år packa väskorna, flyga över Atlanten, installera sig i Stockholm och påbörja ett liv betydligt närmre den svenska kungafamiljen.

Fjolåret blev också ett kungligt uppsving för Chris. Han dök upp på flera tillställningar i Sverige och för första gången på fem år deltog han även i nationaldagsfirandet den 6 juni.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill synts allt oftare i varandras sällskap.Shutterstock

Därför syns Chris mer

På bilder från nationaldagsfirande kunde man se Chris vid Madeleines sida, applåderade lite lätt när artisterna uppträdde på Skansen och hur han sedan la handen på sin frus rygg när det var dags att lämna festligheterna.

Annons

Att Chris steppat upp i det kungliga rampljuset kan ha sin förklaring i att han, Madeleine och barnen kommer att flytta till Sverige nästa år, menar retorikexperten Elaine Eksvärd.

– Det är otroligt smart, det tror jag vem som helst hade gjort som vill ha goda relationer med sin svärföräldrar, kungliga eller inte, och i hans fall kommer en hel nation på köpet. Jag tror att han tycker det är värt ansträngningen, om han nu tycker att det är någon ansträngning, säger hon till Svensk Damtidning.

Så ska Chris agera i Sverige

Chris har tidigare fått kritik för att han inte dykt upp vid Madeleines sida när det vankats stora kungliga händelser, som exempelvis Nobelfesten och Victoriadagen, vilket så klart påverkat hans rykte negativt.

Annons

Retorikexperten Elaine Eksvärd kommer således med ett tryggt besked: Chris behöver inte göra mer än dyka upp och vara sig själv för att gå hem hos svenska folket och kungafamiljen.

– Jag tror på sympatieffekten och i Chris fall handlar det nog mer om att vara med än att säga rätt saker, säger Elaine Eksvärd.

”Misstas för amerikansk arrogans”

Samtidigt är det inte bara Chris brist på närvaro som kan vara en av orsakerna till att han fått kritik. Elaine tror även det kan röra sig om att han kommer från en annan del av världen.

– Ska man se det till stereotypen amerikan så kan närvaron, eller icke-närvaron, misstas för amerikansk arrogans. Vi har alla fördomar men det säger ingenting om Chris intentioner, utan snarare något om våra fördomar.

– Hade det varit en person från till exempel Luleå så hade samma beteende klassats som blyghet och lite gulligt, säger hon.

Chris O'Neill och prinsessan Madeleine
Retorikexperten tycker folk kan vara lite väl hårda mot Chris O'Neill.Karin Törnblom/TT

Foto: TT

Annons