Hur ska det gå för Iñaki och Cristina?

Den en gång så populäre Iñaki Urdangarin, spanska prinsessan Cristinas make och kung Juan Carlos favoritsvärson, ligger extremt illa till – och riskerar att dra med sig hela spanska kungahuset i sitt fall.

När Iñaki senast lämnade domstolen såg han ut att ha åldrats tio år, han var blek och tärd och såg inte alls ut som den man som han påstod sig vara: en som med rakryggat huvud skulle rentvå sig från falska anklagelser.

Buade

Och utanför domstolen väntade en större skara människor som buade, skrek antirojalistiska slagord och kastade ägg på den bil som Iñaki hade anlänt i.

Plundrad på miljonbelopp

En spansk TV-station har gjort en enkät om Iñaki och bara 7,4 procent tror att han är oskyldig till anklagelserna om förskingring och trolöshet mot huvudman. 61,1 är övertygade om att han är skyldig medan resten är osäkra.
Trots att kung Juan Carlos redan för många år sedan uppmanade sin svärson att dra sig ur den ideella organisationen, som senare visade sig ha blivit plundrad på miljonbelopp, gick Iñaki bakom ryggen på honom.

Ändå drabbar skandalen inte bara honom personligen utan också hela kungahuset.

Stannar USA?

Många undrar vad som ska hända med kungens svärson i framtiden, oavsett om han blir fälld i en rättegång eller ej så kommer misstankarna att finnas kvar. Troligen kommer han och hans familj att fortsätta att bo i Washington där de vistats de senaste två åren, men i fortsättningen lär han aldrig som förr vara med och representera kungahuset. Att prinsessan Cristina är en helt oskyldig part i målet är däremot hela spanska folket övertygat om, ingen skugga har fallit på henne. Men frågan är ändå vad som kommer hända med deras förhållande och äktenskap?

Av Eva Åström

Foto: Stella Pictures

Läs även:

Inaki i rätten – Jag visste ingenting››

Skandalomsusade Iñaki firade födelsedagen med barnen››

Bedrägerimisstankarna mot Iñaki Urdangarin blir allt starkare››

Prinsessan Cristinas man misstänkt för förskingring››