Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

I torsdags var det middag för Nobelpristagarna på slottet - så såg det ut förr

14 dec, 2014, 10:27 
Agneta Nisbeth
Annons
kungaparet-ibl-1

Kungen bjöd traditionsenligt årets Nobelpristagare på middag på Kungliga slottet under torsdagen. Vi kan visa hur det såg ut förr om åren.

Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip, Sofia Hellqvist, prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill välkomnade i veckan Nobelpristagarna till en middag på slottet.

Nobelmiddag-1953-hovet

Kungens Nobelmiddag 1953. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

År 1901 delades det första Nobelpriset ut med kronprins Gustaf V som prisutdelare. Ceremonin följdes av en bankett. Oskar II höll till en början en avvaktande hållning till priset och ceremonin, men redan 1904 bestämde han sig för att hedra pristagarna med en galamiddag dagen efter prisutdelningen. Sedan dess håller kungen årligen en middag för pristagarna den 11 december.

nobelmiddag-1

Gustaf VI Adolf och drottning Louise välkomnar Lady Churchill till Nobelmiddagen 1953. Sir Winston Churchill tilldelades Nobelpriset i litteratur 1953, men kunde inte närvara under Nobelfestligheterna då han var upptagen i en konferens på Bermuda tillsammans med Dwight D. Eisenhower. Till prisceremonin och Kungens middag kom i stället Lady Churchill. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.

Annons
nobelmiddag-2-hovet

 

Kungens middag för Nobelpristagarna 1953. Då liksom nu är taffelsilvret, det vill säga de dekorativa silverpjäserna, hämtade från den Brasilianska silverservisen, som tillhört prinsessan Amalie av Leuchtenberg och hennes man, Don Pedro I av Brasilien (därav namnet). Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.

nobelmiddag-hovet

Så här såg det ut 2013, allt var då klart för middagen.

Vid de första middagarna i början på 1900-talet serverades vanligtvis sju rätter, medan man nu har fyra rätter. Numera består huvudrätten alltid av rådjur som kommer från kungens höstjakt samma år. I år blev det “Helstekt rådjurssadel från den kungliga jakten med grönpepparsky, stekt sparrisbroccoli, rostad jordärtskocka och semitorkad plommontomat”.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Stella Pictures samt Kungahuset.se

Annons