Idag drar Love Stockholm 2010 igång bröllopsyran!

Idag på nationaldagen startar Love Stockholm 2010.

Nu är det dags! Med två veckor kvar till det kungliga bröllopet blir det idag på nationaldagen avspark för kärleksfesten Love Stockholm 2010.

Från och med idag och fram till bröllopsdagen den 19 juni blir det stor kärleksfest mitt i Stockholm. Huvudstadens alla museum, scener och turistattraktioner erbjuder en mängd aktiviteter och utställningar i samband med festligheterna, flera av dem med bröllopstema. Barnteater, popkonserter, OS-hjältar, opera och allsång bland mycket annat blir det, när huvudstaden bjuder upp till bröllopsyra med Love Stockholm 2010.

Invigning idag

Nu ska det firas och festas nonstop till och med bröllopsdagen den 19 juni! Idag är det invigning både av nationaldagen och av Love Stockholm 2010, med traditionell salut från Kastellholmen, invigningstal av finansborgarrådet Sten Nordin och nationalsång med Sarah Dawn Finer. Detta sker kl 12-13 på Skeppsbron.

kortege

Man kan idag även besöka “Öppet slott–Tema Bröllop och Karl XIV Johan – den förste Bernadotten”. Slottet är öppet för egen rundvandring, och inre borggården är öppen med bland annat kafé, jazzmusik och försäljning. Föredrag kommer hållas varje timme av bland andra Herman Lindqvist och det kommer att spelas historisk bröllopsmusik i Slottskyrkan. Högvakt och vaktparad med musikkår kan beskådas på Yttre borggården.

Kunglig kortege till Skansen

På Skansen drar det traditionsenliga firandet igång kl 19 på Sollidenscenen. Kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip närvarar, enligt hovets hemsida. De åker i kortege från slottet 18.30. På Skansen blir det underhållning med bland andra Carola och Kalle Moraeus med Orsa spelmän. Dessutom bjuds det på ett specialsammansatt medley av musik komponerad av medlemmar ur familjen Bernadotte, framfört av bland annat konsertpianisten Magnus Svensson, Ida Falk Winland och den klassiska lundakören Dubbelquartetten, Frida, Skansens husband och Arméns musikkår. Kungen håller årets högtidstal och delar ut fanor. Firandet direktsänds i TV4.

Ett urval ur festivalprogrammet finns här ››

Aktiviteter med tema kärlek och bröllop ››

Vi återkommer ikväll med en stort bildreportage från kortegen och firandet på Skansen!

Av Ann-Sofie Lundin

Foto: IBL