Ikväll är det dags! Victoria på fredagsmys med kunglig guldkant

NU GRATIS

Se hovets film från Sverigemiddagen här:

Nu är det dags igen! 200 lyckligt utvalda kan se fram emot ett mycket speciellt ”fredagsmys” när de glider in på Stockholms slott framåt 19.00-tiden ikväll.

Kungaparet och kronprinsessan hälsar på sina gäster vid Sverigemiddagen på Kungliga slottet.

Kvällens värdpar tar emot.

Sverigemiddagen är kungaparets sätt att uppmärksamma och tacka personer från hela landet som har gjort något bra för Sverige. De 200 gästerna väljs ut av landshövdingarna, som får ta med sig 4-5 representanter från sitt eget län. Så för de flesta är detta faktiskt den bästa chansen att bli bjuden till slottet.

I år ordnas Sverigemiddagen för sjätte gången – och klädkoden är inte den vanliga, som brukar vara frack.

– Nej, detta är en smokingmiddag. Och den äger alltid rum på en fredag, för att de som rest hit till Stockholm utifrån landet ska kunna stanna över helgen, berättar förste hovmarskalk Mats Nilsson.

Idén till Sverigemiddagen föddes i samband med kronprinsessans bröllop 2010. Då bjöd Sveriges landshövdingar brudparet på middag och tre personer från varje län fick vara med.

Idén till Sverigemiddagen föddes i samband med kronprinsessans bröllop 2010. Då bjöd Sveriges landshövdingar brudparet på middag och tre personer från varje län fick vara med.

Gästerna samlas i Bernadottevåningen där de får mingla över ett glas champagne i väntan på att kungafamiljen gör entré på slaget 19.30. I år är det kungaparet, kronprinsessparet, prins Carl Philip och prinsessan Sofia som deltar och de kommer som vanligt att hälsa på sina gäster inne i Lovisa Ulrikas matsal.

Sverigemiddagen på Stockholms slott börjar med champagnemingel i Bernadottevåningen och fortsätter med välkomstceremonin här i Lovisa Ulrikas matsal.

Efter champagneminglet väntar hälsningsceremonin här i Lovisa Ulrikas matsal.

Middagen äger sedan rum i slottets gamla balsal Vita havet och det brukar vara dukat vid 20 runda bord. Kungafamiljen sprider ut sig och bordsplaceringen är så mixad som det bara går, för att alla ska få chansen att knyta nya kontakter.

Vid Sverigemiddagen i Vita havet på Stockholms slott är det dukat vid runda bord och alla sitter på likadana guldstolar.

Det är den här prakten som möter gästerna i Vita havet.

Alla – även kungafamiljen – sitter på likadana guldfärgade bankettstolar, och stämningen, ja den är alltid hög. Häromåret lät det så här när kungen hälsade välkommen:

– Jag vill tacka er för att ni är här. Och vänta nu… Vad är det för dag? Jo, det är fredag. Det är fredagsmys!

Foto: Ibl, Stella Pictures, Henrik Garlöv/Kungahuset.se