Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ilska efter händelsen med Maud Angelica Behn, 20 – hovet vägrar svara: ”Olyckligt”

13 dec, 2023, 11:00 

Maud Angelica Behn, 20, får hård kritik för sitt beslut.

Annons

I förra veckan blev de norska inkomstskattsiffrorna för 2022 offentliga. Det innebär att de flesta kan få tillgång till information om stora delar av befolkningens inkomster, skatter och förmögenheter.

KÄRLEKSBOMBEN: Prinsessan Märtha Louise och Shaman Durek förlovade!Brand logo
KÄRLEKSBOMBEN: Prinsessan Märtha Louise och Shaman Durek förlovade!

De som däremot inte finns på skattelistorna är personer med spärrad adress, personer under 18 år eller personer utan fast bostad. De som inte är skattskyldiga, som stora delar av kungahuset, är också undantagna från listorna.

Däremot är prinsessan Märtha Louises uppgifter offentliga. Hon får ju inget apanage och har gett Skatteverket medgivande att dela information om hur mycket hon tjänar och betalar i skatt.

Annons
Prinsessan Märtha Louise
Prinsessan Märtha Louise.

Maud Angelica Behn får kritik

Men nu väcks frågetecken. Märtha Louises dotter Maud Angelica Behn, 20, lyser med sin frånvaro på listorna och varken Skattemyndigheten eller norska hovet kan svara på frågan varför hennes namn inte står med.

Gunnar Bodahl-Johansen, omdöme- och pressetikexpert, säger till Se och Hör att det är märkligt att Maud Angelica Behn inte verkar ha gett sig godkännande till att offentliggöra sina uppgifter.

– Jag tycker att det är jätteviktigt för alla som är kopplade till kungahuset, även om de "bara" är en del av kungafamiljen och inte kungahuset, att vara öppen med frågor som alla andra, säger han till norska Se och Hör.

Annons

”Väldigt olyckligt”

Han menar att en viktig del av öppenhetskulturen är att man bland annat är öppen med skattepliktiga inkomster. Han förklarar att det anses vara en viktig del av demokratin.

– Allt onödigt hemlighetsmakeri tror jag bara skadar kungafamiljen. Det är väldigt olyckligt om man upplever att de har privilegier som andra inte har.

Maud Angelica Behn
Maud Angelica Behn.

Foto: TT

Annons