Ilska mot kungafamiljen efter bilderna på SVT!

21 dec, 2020, 19:30 
Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria
I SVT-programmet "Året med kungafamiljen" får vi komma närmare kungaparet och deras barn samt barnbarn. Men inte alla uppskattar inslaget, det är tydligt.
Annons
Johan T Lindwall om kungens coronasågning: "Helt fel!"
Johan T Lindwall om kungens coronasågning: "Helt fel!"

Prinsessan Madeleine på en strand i Miami och kung Carl Gustaf på en släde i Jokkmokk – i "Året med kungafamiljen" får vi se våra kungligheter på helt nya sätt!

Trevligt, tycker vissa. Irriterande, enligt andra. Det finns ju grupper i samhället som inte ens tycker att vi borde ha monarki.

Till dem tillhör Ulf Bergström, ordförande för republikanska föreningen.

Recept.se Nyhetsbrev

Kritiken: Kungafamiljen har dold agenda

I "Året med kungafamiljen" får vi höra om kungafamiljens år och arbetet de har uträttat. Om man frågar Ulf Bergström sker dock allt med en dold agenda.

– Genom att skapa så många stiftelser så försöker de skapa sig good will, för att förbättra sitt rykte och skapa någon sig slags skenbar legitimitet.

Han är också, likt många andra, kritisk till kungens uttalande om att Sverige misslyckats med sin hantering av covid-19:

–Att det är en tragedi, det är det ingen tvekan om, men mer än så ska han inte uttala sig. Vi kan bara instämma i vad många andra politiska analytiker och kommentatorer har sagt i det avseendet.

Annons

Kung Carl Gustafs uttalande har chockat många

Kungens uttalande chockade som sagt många. Det blev till och med en internationell nyheter, bland annat BBC plockade upp händelsen.

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall har förklarat varför kungens ord skapat sådan uppståndelse.

– Det är väldigt unikt. Att kungen i sin roll som statschef går ut och kritiserar regeringen. Det närmaste vi kommer är tsunamin 2004. Då sa kungen i en intervju med Dagens Nyheter att "det är bättre att agera än att inte göra något alls". Det ledde till att Göran Persson och hans regering förlorade valet två år senare, säger Johan T.

Annons