Ilska mot kungen och Silvia efter vaccineringen

Ilska mot kungen och Silvia efter vaccineringen

Kungen och drottning Silvia har fattat ett kontroversiellt beslut. Nu får de mothugg.
Johan T Lindwall om kungens coronasågning: "Helt fel!"
Slå på ljud

Kungaparet har vaccinerats mot covid-19. I fredags gick hovet själva ut med nyheten att kung Carl Gustaf och drottning Silvia fick sprutan av sin livmedikus på Stenhammar slott.

Kovets informationschef Margaretha Thorgren bekräftade att allt gick enligt planerna och att nästa dos kommer inom några veckor.

– Jag pratade precis nyss med dem här och de mår bra, sa Thorgren tidigare under fredagen.

Kungen och drottning Silvia fick gå före i kön

Samtidigt har kung Carl Gustaf och drottning Silvias vaccination rört upp starka känslor. På sociala medier anklagas kungaparet för att tränga sig före i "kön".

Dagens nyheter tog in en insändare från en kvinna vid namn Mary Emilsson-Hjorth, som menar att det är helt fel att kungen och Silvia fick förtur.

"Hur är det möjligt att kung Carl Gustaf, som är 74 år, kan gå ut på Instagram och meddela att han fått sin första vaccinationsspruta mot covid-19? Är det inte lika människors lika värde som gäller? Drottning Silvia, som är 77 år, sade i TV4-programmet Kungahuset 2020 att hon aldrig känt sig så 70 plus förrän under pandemin. Hur är det möjligt att hon och kungen vaccinerats före oss och andra sköra?", skriver Mary.

"Upprörd över hur de uppför sig"

Mary och hennes make är själva över 70, berättar hon i sin insändare. De har inte fått erbjudande om att vaccinera sig.

"Några äldre vänner till mig med svåra underliggande sjukdomar har inte fått något svar från deras vårdcentraler i Stockholm när de ska vaccineras. Ska det vara så att vissa går före i kön eller är det så att man kan köpa sig vaccin av det som kommer till Sverige?", skriver Mary.

"Här visar det sig att vi inte lika värde. Jag hade förväntat mig att det var den ordningen som gick ut från regeringen, Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten att det är de sköra, äldre, vårdpersonal och sjukvårdspersonal som skulle prioriteras. Tillhör vår kungafamilj verkligen den gruppen? Jag är upprörd över hur människor i maktposition uppför sig."

LÄS MER: Kungens hemliga grabbgäng – Silvia tvingades säga ifrån

LÄS MER: Hemliga sällskapen runt kungen – ritualer, kvinnoförbud och maktspel