Ilska mot SVT efter beslutet vid prins Philips begravning: "Hur kan ni?"

SVT att valt att sända Charles och Dianas bröllop samtidigt som prins Philip blir begraven

På lördag, den 17 april, först prins Philip till sista vilan. Hela Storbritannien har sorg efter hertigens död men här i Sverige har SVT tagit ett beslut som väcker upprörda känslor hos tittarna.

Prins Philips sista svåra tid i livet – levde isär från Elizabeth
Slå på ljud

Prins Philip somnade in den 9 april och sedan dess har hela Storbritannien befunnit sig i sorg. Prins Harry har rest hem från Los Angeles för att delta i begravningen och drottning Elizabeth uppges även ha utlyst "tillfällig vapenvila" mellan familjemedlemmarna, efter den skandalomsusade intervjun som Harry och Meghan gjorde med Oprah Winfrey, för att hedra prins Philip.

Prins Philips begravning i Windsor Castle

På lördag är det alltså dags. Då förs prinsen till sista vilan i Windsor Castle, samtidigt kommer man att hålla en tyst minut för att hedra hertigen. Drottning Elizabeth har godkänt en nationell sorgeperiod på åtta dagar fram till begravningen. Själv ålägger sig drottningen och kungafamiljen en två veckor lång sorgeperiod, under vilken man inte genomför några kungliga plikter alls.

LÄS MER: Stor ilska efter nya tv-bilderna på prins Philip

Begravningen kommer att direktsändas men istället för de planerade 800 gästerna kommer endast 30 personer att vara inbjudna till kyrkan. Detta på grund av den rådande coronapandemin. Även här i Sverige är intresset för begravningen stort men SVT:s beslut att sända prins Charles och prinsessan Dianas bröllop, i SVT2, samtidigt som ceremonin pågår i London har väckt starka känslor.

SVT:s beslut väcker starka känslor

"Känner inte SVT till att Prins Philip dött?!Om man envisas med att sända bröllop på direktsänd begravningstid så visa i så fall Kronprinsessan Victorias bröllop så att vi alla kan bli glada", skriver en person på SVT:s Facebooksida.

LÄS MER: Elizabeths sista avsked till prins Philip

"Hur kan man visa detta bröllop på lördag??!! Det är Prins Philips begravning man borde följa", menar en annan.

Foto: TT