Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ilska mot The Crown – kungafamiljen rasar

17 nov, 2020, 18:00 
The Crown väcker gott om ilska i kretsarna kring det brittiska kungahuset. Här är anledningen till vreden.
Annons
Här är trailern för nya säsongen av The Crown – med prinsessan Diana!Brand logo
Här är trailern för nya säsongen av The Crown – med prinsessan Diana!

The Crown har fått en hel värld att återigen engagera sig i intrigerna kring det brittiska kungahuset. Den senaste säsongen, den fjärde i ordningen, är potentiellt sett den mest kontroversiella hittills. I den har nämligen en viss Lady Diana Spencer gjort entré, spelad av 24-åriga Emma Corrin.

Serien lägger stort fokus på relationen mellan Diana och prins Charles. Emma Corrins Diana blir alltmer isolerad och deprimerad, i takt med att hon upptäcker att Charles fortfarande har en relation med sin före detta älskarinna, Camilla Parker-Bowles (som senare blev hans fru nummer två).

Stor ilska mot The Crown

Reaktionerna på säsong nummer fyra av The Crown har inte låtit vänta på sig. Många är arga – speciellt de som kommer från kretsarna kring kungahuset.

Angela Levin fick exklusiv tillgång till kungligheterna när hon skrev en biografi av prins Harry. Hon är rasande.

– Programmet stinker. Det är en attack på monarkin, en attack på kungafamilj. Den är hämndlysten och tar bara upp det negativa hos alla. Den är obalanserad. Ett gyllene äpple som är ruttet på insidan. Det är väldigt orättvist gentemot kungafamiljen, säger Angela i tv-programmet Good Morning Britain.

Annons

TV-personligheten Piers Morgan, som själv har bevakat kungafamiljen och ätit lunch med Diana, är också missnöjd med serien. Han tycker att samtliga inblandade – Diana, Charles och drottning Elizabeth – porträtteras i överdrivet negativt ljus.

"Kungafamiljen är rasande"

Prinsessan Diana och prins Charles.
Alla är inte nöjda med hur prinsessan Diana och prins Charles porträtteras i The Crown.

"Diana ses som världsfrånvänd, osjälvständig, barnslig, hopplöst naiv, surmulen och något galen, och han ses som sur, elak, grym, hemsk, giftig, gnällig, vidrig och i slutändan något av en skitstövel", skriver Piers i en krönika för Daily Mail.

"Och drottningen porträtteras som en kall, hjärtlös och omänsklig kvinna som inte kan visa någon empati gentemot paret samtidigt som deras äktenskap faller samman."

"Och det är versionen som finns på Netflix som människor kommer att komma ihåg. Det är inte konstigt att kungafamiljen sägs vara rasande."

Annons