Ilskan efter orden om Ari Behn – efter hans död

Ari Behns nära vän Michael Andreassen säger ifrån och tycker att de internationella medierna skriver "helt galet" och fokuserar på fel saker när de skriver om Ari Behns bortgång.

Författaren och konstnären Ari Behn gick tragiskt bort på juldagen. Eftersom Ari Behn var gift med Märtha Louise i 14 år och har tre döttrar tillsammans med prinsessan, har Ari varit en självklar familjemedlem i den norska kungafamiljen.

När det blev officiellt att Ari Behn hade begått självmord spred sig nyheten snabbt och inte bara inom Norges gränser. Många internationella medier rapporterade om Ari Behns bortgång, men också vad han gjort under sin livstid.

Ari Behn anklagade Kevin Spacey för sexuella trakasserier

Ett flertal internationella tidningar har i samband med hans död dragit upp Ari Behns anklagelser om hur han blev sexuellt trakasserad av Kevin Spacey. Det var under metoo-hösten 2017 som flera män anklagade den amerikanske skådespelaren Kevin Spacey för sexuella trakasserier, däribland Ari Behn.

Händelsen ska ha inträffat efter en Nobelpriskonsert 2007 och Ari berättade om det i Michael Direct-programmet på norska P4.

– Vi hade ett bra samtal, han satt bredvid mig. Efter fem minuter säger han “Hej, låt oss gå och ta en cigarett”, och sedan tar han mig mitt i bollarna under bordet, sa han i intervjun.

Kevin Spacey

Skådespelaren Kevin Spacey anländer till rättssalen den 2 december 2019 för att försvara sig mot anklagelserna.

Beteendet gjorde Ari Behn så förvånad att han svarade:

– Eh, kanske senare, trots att han inte röker.

Norska P4 profilen Michael Andreassen, som var en nära vän till Ari Behn och också mannen bakom radioprogrammet där händelsen togs upp, är kritisk till hur internationella medier rapporterar om Ari.

– Jag tycker att det är helt galet. För det första tycker jag det är att dra det väldigt långt att kalla honom för en”Kevin Spacey varnare”, säger Andreassen till VG.

Michael Andreassen menar att det var en ofarlig händelse som endast blev en bra berättelse.

– Det var så han berättade det och så han menade det. Naturligtvis är det aldrig okej att sträcka ut händerna och ta på någon, men Ari tyckte Kevin Spacey var en otroligt fascinerande och underbart bra person och skådespelare, fortsätter han.

“Han blev mer förvånad än kränkt”

Två av alla de män som anklagade Kevin Spacey för sexuella trakasserier har gått bort det senaste året, och nu menar många medier att en tredje har gått bort i och med Ari Behns självmord.

– Att detta slutar i att “ytterligare en Kevin Spacey-varnare är död” och att det skulle finnas någon slags konspiration i det är bara galet, säger han och fortsätter:

– Jag är verkligen ledsen över detta för det tar fokus från själva kärnan, det vill säga det vi läst om i norska medier, att Ari var en fantastisk person. Jag känner mig ledsen över att det ska vara en sådan stor nyhetshändelse världen över att Ari är borta. De går för långt. Ari kände sig inte kränkt alls. Han blev mer förvånad än kränkt.

Michael Andreassen

Michael Andreassen var nära vän till Ari Behn.

Ari Behns chef, Geir Håkonsund, kommenterar även de internationella medias hårda vinklar.

– Jag tycker att den norska pressen har agerat respektfullt, medan internationella medier har satsat mer tabloidvinklar. Men jag vill inte kommentera frågorna utöver det, säger han till VG.

Foto: TT